V Kaknju obeležili dan združenja Jožef Špringer in Prešernov dan


Avtor: U.S. Datum: 2254 dni nazaj.


Slovensko združenje meščanov Jožef Špringer Kakanj je 16. februarja 2018 proslavilo dva zelo pomembna dogodka: 26-letnico delovanja društva ter slovenski kulturni praznik.

Slovenci so v Kakanj prišli pred mnogimi leti. S svojim delom in predanostjo so veliko prispevali k oblikovanju in razvoju mesta, zlasti razvoju rudnika, kjer je bila večina zaposlenih in kjer se je veliko njihovih sinov izučilo za poklic ter nadaljevalo po stopinjah svojih očetov. V Kaknju so se naselili, zgradili hiše ter postali Kakanjci.

Danes je društvo Jožef Špringer zelo cenjeno in priznano v občini, kar kaže tudi priznanje "Petnajstega aprila", ki ga je lani ob dnevu mesta Kakanj prejelo v zahvalo za splošni razvoj Kaknja in afirmacijo narodnih manjšin.

Mesto Kakanj je 16. ferbruarja obiskala tudi veleposlanica Republike Slovenije v BiH Zorica Bukinac. Skupaj s predsednico združenja Davorko Drijenčić Špringer je veleposlanica obiskala župana občine Kakanj Nermina Mandro. Zatem si je veleposlanica ogledala prostore društva ter pozdravila člane Upravnega odbora. Obiskala je tudi mestni muzej, zvečer pa se je v kakanjskem Domu kulture udeležila slavnostne prireditve.

Na prireditvi so nastopali otroci in odrasli učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture, ki poteka v Kaknju, glasbena skupina društva, gostje iz Novega Mesta, Manca Tori in mezzosopraniska Amila Ravkić iz Sarajeva. Po koncu prireditve sta sledili večerja in zabava, na kateri so igrali mladi člani glasbene sekcije.

17. februarja so imeli v društvu dan odprtih vrat. Vsi občani, člani in prijatelji društva so lahko prišli v prostore društva, si ogledali knjižnico ter poizkusili slovenske kulinarične specialitete, ki so jih pripravile članice. Ta dan so člani društva odšli tudi na pokopališče in položili venec na grob Jožefa Špringerja, po katerem društvo nosi ime.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo