2. Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu


Avtor: U.S. Datum: 2220 dni nazaj.


Dneve novega slovenskega filma, ki so potekali od 21. do 23. marca, je drugič organiziralo Slovensko društvo Cankar Sarajevo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Lektoratom slovenskega jezika na oddelku za slovanske jezike in književnost FF UNSA in Veleposlaništvom Republike Slovenije v Sarajevu.

Več kot 310 obiskovalcev mednarodno uveljavljenega Kina Meeting Point, v katerem nacionalne kinematografije (Španija, Turčija, Švedska, Italija, …) skozi vse leto redno prikazujejo dosežke svojih filmskih ustvarjalcev in ki je hrbtenica največjega filmskega festivala v regiji: »Sarajevo film festival«, si je v treh večerih ogledalo film SLOVENIJA, AVSTRALIJA IN JUTRI VES SVET, režiserja Marja Naberšnika, film IVAN, režiserja Janeza Burgerja, in film RUDAR, režiserke Hanne Slak.

Uvodoma je Dneve novega slovenskega filma odprla veleposlanica RS v Sarajevu ga. Zorica Bukinac in predsednica Slovenskega društva „Cankar“ Sarajevo ga. Verica Džindo. Vsi prikazani filmi, ki predstavljajo presek v produkciji slovenskega filma iz leta 2017, so obiskovalce navdušili z refleksijo časa, predvsem pa z individualnimi usodami posameznikov, ki v primežu globalnega in velikokrat preveč banalnega sveta iščejo in hlepijo po ljubezni ter se borijo za preživetje.

Projekt, ki so ga finančno podprli Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Slovenski filmski center, Ministrstvo za zunanje zadeve in Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri FF UL, je idejno zasnoval in organizacijsko pripravil ter realiziral mag. Pavel Ocepek, učitelj slovenščine na tuji univerzi (Lektorat slovenskega jezika na Oddelku za slovanske jezike in književnost FF UNSA), vsebinsko pa je program sooblikovala Nerina T. Kocjančič, vodja distribucije in promocije pri Slovenskem filmskem centru.

Drugi dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu so se ob skrbni pripravi, tako idejni kot medijski, izkazali za odličen projekt, ki je na eni strani presenetil z velikim obiskom in medijskim zanimanjem, po drugi strani pa pokazal, da imajo tovrstni projekti ob dobri zasnovi velik potencial in da na več kot dostojen način promovirajo slovensko kulturno, tokrat slovensko sedmo umetnost. Če je bil prvi tovrsten projekt Dneva sodobnega filma v Sarajevu leta 2017 nekakšen poskus, lahko z gotovostjo rečemo, da so II. Dnevi novega slovenskega filma pritrdili ideji o dolgoročni in vsakoletni promociji slovenskega novega filma.

mag. Pavel Ocepek, učitelj slovenščine na tuji univerzi

Verica Džindo, predsednica Slovenskega društva „Cankar“ Sarajevo


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo