Cankar v stripu v Sarajevu


Avtor: U.S. Datum: 2197 dni nazaj.


26. Cankarjevi dnevi v Sarajevu so se začeli včeraj, 19. aprila 2018, v dvorani Ivane Kobilce na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Sarajevu z odprtjem razstave Cankar v stripu. Do 25. maja bodo obiskovalcem ponudili bogat kulturni, umetniški in izobraževalni program.

Še posebej zanimiv dogodek za mlajše prebivalce Sarajeva bo razstava stripovskih ilustracij Hlapci - ko angeli omagajo (Sluge - kad anđeli klonu) , po motivih dramskega dela Ivana Cankarja. Sarajevskemu občinstvu bo predstavljen del stripovske trilogije sestavljen iz stripovskih izdaj Moj lajf (po motivih povesti Moje življenje), ter Hlapec Jernej in pasja pravica (po motivih povesti Hlapec Jernej in njegova pravica). Po mnenju kustosinje Lene Jevnik želijo ustvarjalci projekta skozi program "Cankar v stripu" na izviren in svež način približati delo Ivana Cankarja mlajšem občinstvu, od osnovne šole naprej, ter pri odraslih vzbuditi željo po branju Cankarja v izvirniku. Nosilci projekta verjamejo, da so Cankarjeva dela zelo aktualna še danes, in da njegova literarna zapuščina danes nima pravega mesta med bralci. Na razstavi v Sarajevu bo predstavljen del originalnih stripovskih tabel Damiana Stepančiča in video o inovativnem pristopu vseh treh ilustratorjev v nastanku stripovske trilogije.

Ivan Cankar je dramo Hlapci napisal med svojim dvomesečnim bivanjem v Sarajevu jeseni leta 1909, izšla je v Ljubljani leta 1910, prvič pa je bila uprizorjena šele leto dni po avtorjevi smrti v Trstu. Danes je to največkrat uprizorjene slovensko dramsko delo.

Razstava je odprta do 9. maja, ogled je možen z obvezno rezervacijo na kontaktnem telefonu Slovenskega društva Cankar. Več informacij o projektu najdete na Facebook strani SD Cankar.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo