Zmaga desnice v Furlaniji – Julijski krajini


Avtor: U.S. Datum: 2189 dni nazaj.


Na včerajšnjih deželnih volitvah v Furlaniji - Julijski krajini je prepričljivo zmagala desna sredina. Novi predsednik deželne vlade je 38-letni, vendar že izkušeni tržaški politik Lige (prej Severne lige) Massimiliano Fedriga. V deželni svet sta bila izvoljena tudi Slovenca, prvič "ligaš" Danilo Slokar in spet poslanec Slovenske skupnosti Igor Gabrovec.

Igor Gabrovec (Slovenska skupnost) in Danilo Slokar (Lega), poslanca v prihodnjem sklicu deželnega sveta

Pred mikrofone sta skupaj stopila pričakovani zmagovalec in presenetljivi drugouvrščeni. Novi predsednik dežele Massimiliano Fedriga ne mara nezakonitih priseljencev, a je naklonjen dobrososedskim odnosom, tudi s Slovenijo: "Verjamem, da je prihodnost Evrope in tudi Furlanije – Julijske krajine čezmejno sodelovanje, zato bomo nadaljevali po tej poti."

Dosedanji demokratski podpredsednik deželne vlade Sergio Bolzonello se seli v opozicijo in napoveduje: "Ne bomo ideološka opozicija in ne bomo sami sebi namen. Navajen sem graditi, ne rušiti."

Slovenske barve bosta v prihodnjih petih letih branila dva poslanca: v vrstah desne sredine Danilo Slokar, ki je zaradi zdravstvenih težav trenutno odsoten, in v vrstah leve sredine dosedanji podpredsednik deželnega parlamenta Igor Gabrovec. Ta je o prihodnjem mandatu povedal: "Pričakovanja so gospodarskega značaja, vezana so na uresničevanje zaščitnega zakona, na vprašanje razvoja šolstva, naših medijev, naših društev – skratka enakopravnost neke skupnosti, ki tukaj od vedno živi."

Prihodnji odnos s Slokarjem je napovedal tako: "Vajen sem, da svoje sogovornike spoštujem. Slokarja sicer poznam le bežno, ampak prepričan sem, da bova uspela vzpostaviti tak medsebojni odnos, kot sva ga že s Stefanom Ukmarjem in z Igorjem Kocjančičem en mandat prej. Ne izbiram si partnerjev v politiki. Kdor je z mano in hoče pozitivno delati za našo stvar, za dobrobit naše skupnosti, ima vedno odprta vrata do mene."

Skrb, da bi v odnosu do Slovencev prišlo do korakov nazaj, je odveč, zagotavlja Fedriga: "Poudarjam, da bo slovenska narodna skupnost ena glavnih sogovornic nove deželne vlade."

Deželni zmagovalci pričakujejo, da bodo s svojim uspehom spodbudili tudi sestavo državne vlade.

Mirjam Muženič


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo