V Tuzli koncert ob dnevu državnosti


Avtor: U.S. Datum: 2148 dni nazaj.


V Tuzli so v soboto, 2. junija 2018, s svečanim koncertom obeležili največji slovenski praznik, dan državnosti Republike Slovenije. Dogodek je priredila Slovenska skupnost Tuzla, prisostvovali pa so mu številni poslušalci vseh generacij.

Pozdravni nagovor predsednice Slovenske skupnosti Tuzla Dragice Tešić.

V Ateljeju "Ismet Mujezinović", kjer je potekal svečani koncert, sta se ta večer ponosno vili dve zastavi – Republike Slovenije ter Bosne in Hercegovine - kot potrditev prijateljstva in sodelovanja Slovenske skupnosti Tuzla s svojo matično domovino.

Program se je začel s himno BiH, potem pa je Ženski pevski zbor Slovenčice zanosno zapel Zdravljico. V nadaljevanju je v imenu Slovenske skupnosti Tuzla predsednica, gospa Dragica Tešić, pozdravila številno občinstvo in pri tem povedala tudi nekoliko besed o dogodkih, povezanih z nastajanjem samostojne slovenske države, kakor tudi o želji Skupnosti, da ta pomemben dan vsako leto dostojno obeleži. Poudarila je pomembno vlogo Skupnosti pri povezovanju Tuzle, v BiH, z matično domovino Slovenijo. Slovesnosti se je udeležil tudi predstavnik Veleposlaništva Republike Slovenije v Sarajevu Aljaž Zupan, ki je pozdravil vse prisotne, posebej pa še člane Slovenske skupnosti Tuzla in goste iz Slovenije iz občine Miren.

Chorus 97 in Slovenčice.

V polni dvorani Ateljea "Ismet Mujezinović", so občinstvo Tuzle s svojim nastopom in s pesmimi navdušili domači Ženski zbor "Slovenčice" in gosti letošnjega koncerta, Vokalna skupina Chorus'97 Miren iz Slovenije. Ženski pevski zbor " Slovenčice" se je, pod vodstvom zborovodkinje Lejle Mulaosmanović, tuzlanski publiki predstavil z izvajanjem spleta bosanskih narodnih Oj Vrbasu, Sve ptičice pripivaše, Falila se zelenika jabuka v obdelavi Esada Arnautovića, ter s slovenskima pesmima Marko skače in Zabučale gore. Kot solistka je nastopila sopranistka Mirela Ibrahimović Mehanović. S posebnim aplavzom je bil nagrajen nastop Nine Ratajc, učenke dopolnilnega pouka iz slovenskega jezika in kulture, ki ga vodi učiteljica Slavica Pavlović, z recitacijo pesmi Mileta Klopčiča „Mery se predstavi“. S svojim nastopom je program polepšala in obogatila Vokalna skupina „CHORUS 97“ Miren pod umetniškim vodstvom Vladimirja Čadeža ob korepeticiji Ane Zalar. Navdihnjeno so zapeli kompozicije Slovenec sem, Domovini, Oj Triglav moj dom, Pobratimija, O kresu, Vasovalec, Je vpihnila luč, Ti puob'č ja'k ne lumpej, Mandolina in Poletna noč. Te znane slovenske pesmi so napajale duše slovenskega naroda, ki živi v Tuzli. Občinstvo, navdušeno nad njihovim petjem, je z gromovitim ploskanjem, po končanem uradnem delu svečanega koncerta, na bis vrnila Vokalno skupino, ki je tuzlansko publiko počastila z izvajanjem še dveh kompozicij.

Občinstvo med Zdravljico.

Po svečanem koncertu, se je druženje članov Slovenske skupnosti Tuzla in članic Ženskega zbora „Slovenčice“, skupaj z gosti iz Mirna nadaljevalo ob večerji v vrtu bližnje restavracije. Izmenjali so izkušnje v dosedanjem delu in se dogovorili za prihodnje sodelovanje. Poslovili smo se od gostov z najboljšimi željami za njihov uspešen nastop naslednjega dne, na Internacionalnem zborovskem šampionatu, ki je bil organiziran v Tuzli in katerega so se tudi oni, med mnogimi drugimi zbori, udeležili.

Svečani koncert, posvečen dnevu državnosti Republike Slovenije, je bil organiziran ob podpori Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Dragica Tešić,
predsednica Slovenske skupnosti Tuzla

Chorus 97


Pevski zbor Chorus 97 iz Mirna na Goriškem.


Nagovor Aljaža Zupana z veleposlaništva Slovenije v Sarajevu.


Učenka Nina Ratajc.


Predsednica društva in ŽPZ Slovenčice


ŽPZ Slovenčice


Sopranistka zbora Slovenčice.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo