Kresovčki ponesli slovensko pesem v Srbijo


Avtor: U.S. Datum: 2016 dni nazaj.


Člani otroške skupine Folklornega društva Kres smo se v organizaciji novomeškega Društva za razvijanje prostovoljnega dela prvi konec tedna v oktobru odpravili na gostovanje v Srbijo, z namenom, da ponesemo slovenske besede, pesmi in plese našim izseljenim rojakom.

Z odrsko postavitvijo Konjički ter gledališko predstavo Muca copatarica smo očarali gledalce v Sremski Mitrovici ter Gudurici. Slednja je bila po vojni naseljena s Slovenci, ki so tja prišli s trebuhom za kruhom. Do sestradanih Belokranjcev je namreč iz te vasi prišel glas, da pri njih režejo kruhove hlebce, velike kot kolesa voza. V vasi smo si ogledali cerkev, šolo, muzej ter prostore, kjer deluje slovensko društvo.

Gostitelji so nas sprejeli z odprtimi rokami, pripovedovali svoje življenjske zgodbe ter opevali lepote naše domovine. Začutili smo njihovo domotožje ter veliko ljubezen do Slovenije.

Ko smo si na poti domov izmenjali svoje vtise, smo ugotovili, da nas je potovanje obogatilo za nova spoznanja in doživetja. V nas je vzbudilo ponos, da živimo v tako čudoviti deželici, »raju na Zemlji«, kot je slikovito opisala ena izmed rojakinj.

Člani otroške skupine FD Kres z mentoricami


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo