Katja Milič: »Prišla sem iz enega zamejstva v drugo.«


Avtor: U.S. Datum: 1954 dni nazaj.


Tržaška Slovenka Katja Milič je že skoraj 25 let »začasno« v tujini. Živi v majhnem kraju Astenet v nemško govorečem delu Belgije tik ob tromeji Nemčije, Belgije in Nizozemske in se dnevno, ali pa večkrat na dan, vozi z avtomobilom v bližnji Aachen (Nemčija), kamor pelje sina gimnazijca v šolo, sama pa poučuje na tamkajšnji Mestni glasbeni šoli.

Katja Milič. Foto: osebni arhiv

Nekajkrat mesečno odhaja tudi v bolj oddaljeni in veliko večji Köln, kjer je profesorica klavirja na Visoki šoli za glasbo in ples. Že v času študija je veliko potovala, saj je nastopala in tekmovala v številnih državah: v Italiji, Sloveniji, Belgiji, Srbiji, Črni gori, Avstriji, Franciji, Nemčiji, na Hrvaškem in Nizozemskem. Po končanem tržaškem konservatoriju je študij nadaljevala v Beogradu, na katerega jo vežejo lepi spomini druženja s kolegi, zatem se je izpopolnjevala v Ženevi, ki jo je doživela kot aristokratsko mesto.

Z doseženim najvišjim akademskim nazivom je svoje izobraževanje končala v Aachnu. Ni si predstavljala, da bo tam tako dolgo tudi ostala, pa je. Tisto študijsko leto začasnega postanka v Nemčiji se je podaljšalo v skoraj četrt stoletja bivanja v novem okolju. Ustvarila si je družino, dobila priložnost za poučevanje. Vmes se je z družino še selila v Bruselj, kamor njen mož zdaj dnevno potuje v službo. »Tu je mobilnost povsem običajna, veliko znancev se vsaki dan vozi z avtom, vlakom, avtobusom, nekateri kar s kolesi v službo.«

Snežne odeje še nimajo, saj je letošnje leto po vremenu prava izjema, je povedala: »Že jesen je bila topla in sončna. Sicer tu na zapade veliko snega, težave pa povzročajo deževja, ki lahko trajajo tudi po več tednov neprekinjeno.« Ob vlažnem podnebju s toplejšimi južnimi vetrovi tako resnično pogreša primorsko burjo. Zelo rada večkrat letno obišče rojstni Trst in Primorsko, kjer se sreča z družino in ohranja pristna prijateljstva iz rane mladosti. Tudi med bližajočimi se prazniki jo boste lahko srečali na Primorskem, trenutno pa vas s fotografijo vabi na obisk Aachna (na fotografiji so tipični aachenski piškoti 'printni'). Katja pa je v teh dneh tudi v Kölnu, kjer je največji božični sejem v Nemčiji.

Več o teh mestih, znanih predvsem po znamenitih katedralah in slovitih univerzah, ter o multikulturnem delovnem okolju Katje Milič lahko slišite na strani Radio Koper.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo