“V Argentini božič praznujemo ob bazenu”


Avtor: U.S. Datum: 1946 dni nazaj.


Zadnja oddaja Slovencem po svetu pred božičem prinaša zelo zanimiva razmišljanja naših rojakov, ki živijo in delujejo v tujini. Z Janom Guštinčičem so se pogovarjali o sončnih celicah, z Juretom Vidmarjem pa o Brexitu. Čisto za konec so bližajočim se praznikom primerno pokukali še v Argentino in izvedeli, kako božič praznujejo pri njih. Ustvarjalci oddaje vam želijo vesel in prijeten december s čisto vsemi dobrimi možmi, prazniki in predvsem ljudmi, ki jih imate radi.

Posnetek oddaje je objavljen na strani Radio prvi.

foto: NicolEttone 2013 - IMG_0440 / Flickr

Jan Guštinčič je, preden se je ustalil na Danskem, prepotoval velik del Evrope. Potem je spoznal skandinavske države in tam mu je bilo tako všeč, da se je odločil na severu starega kontinenta tudi ostati. Vprašal sem ga, kaj je bilo tisto, kar je na koncu prevagalo v odločitvi, da se naseli na Danskem.

Tema, ki bo še posebej zanimala vse tiste, ki so svoj dom našli v Združenem kraljestvu – gre seveda za napovedan izstop slednjega iz Evropske unije. Kot je postalo jasno v tem tednu, bo glasovanje o dogovoru o Brexitu v britanskem parlamentu potekalo v tretjem tednu v januarju. Kaj bi Brexit prinesel za slovenske izseljence na Otoku? O tem se je Mojca Delač pogovarjala s profesorjem doktorjem Juretom Vidmarjem, profesorjem mednarodnega prava na Univerzi v Maastrichtu, ki smo ga v naši oddaji že spoznali. Vrsto let je tudi sam Slovenec po svetu in ob tokratnem obisku v Sloveniji smo ga povabili v naš radijski studio.

Amaranta Rode je devetnajstletnica, ki sta jo starša komaj spravila iz Argentine na obisk v Slovenijo. A ko je vdihnila zrak prednikov, se je odločila, da bo tukaj tudi ostala in študirala. Poslušalci oddaje ste jo že spoznali, na obisku pri nas smo se z Amaranto pogovarjali tudi o božiču v Argentini. Predvsem o razlikah pri praznovanju tega praznika v Argentini in pri nas.

Še kratki novici:

Otroke, vključene v Društvo Slovencev Triglav v Banjaluki 19. decembra tradicionalno obišče sveti Nikolaj, letos pa sta jih že pet dni prej obiskala tudi dedek Mraz in Božiček. Prireditev s kulturnim programom je potekala v Judovskem kulturnem centru v Banjaluki. Dan kasneje so organizirali tudi Lego delavnico, s katero otrokom izboljšajo veščine govora, poslušanja, branja in pisanja.

Na Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je na ogled slikarska razstava Jožeta Vodlana iz Severne Caroline, ZDA. Jože Vodlan je po študiju v Avstriji odšel v ZDA, kjer je aktiven od leta 1963. 30 let je deloval v New York Cityju, zadnjih 25 let pa živi in dela v Charlottu. Razstava je na ogled času delovnih ur Urada.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo