50 let združevanja Slovencev v Milanu


Avtor: U.S. Datum: 1794 dni nazaj.


V oddaji Slovencem po svetu so 24. maja 2019 pripravili tri prispevke, ki govorijo o treh precej različnih temah, katere skupni imenovalec je Slovenija. Začeli so z jabolki, ki jih preučuje Anže Švara v Belgiji. Nadaljevali so s Slovenci, ki živijo v Milanu in jih je pred mikrofon povabil rimski dopisnik Janko Petrovec, oddajo pa končali s pogovorom z učiteljem Vinkom Kraljem, ki je domovino obiskal med seminarjem za učitelje dopolnilnega pouka slovenščine.

Milano. Foto: pixabay

Posnetek je objavljen na strani Radio prvi.

Več o vsebini:

Selimo se v Belgijo, in sicer v Flandrijo, natančneje v mesto Leuven. Tam že nekaj let živi Korošec Anže Švara. Ukvarja se z zelo zanimivim raziskovanjem jabolk, za katero je dobil tudi štipendijo flamske vlade. V mestu z nekaj več kot 100.000 prebivalci je sedež največje in najstarejše univerze v državah Beneluxa. Tudi o tem je Anže Švara pripovedoval Mojci Delač, ki ga je poklicala po še enem delovnem tednu, pri katerem sta se najprej ustavila.

In zdaj v Milano, kjer živi precej številčna slovenska skupnost. Sestavljajo jo potomci pregnancev iz fašističnega obdobja, pa moški in ženske, ki jih je v prestolnico Lombardije pripeljala ljubezen ali iskanje zaposlitve – vse do najmlajših, ki v Milano prihajajo na študij ali kot uslužbenci velikih mednarodnih podjetij. Slovenci iz Milana se že desetletja srečujejo vsako tretjo nedeljo v mesecu pri maši. Društvo, ki so ga ustanovili pred trinajstimi leti, je ta običaj ohranilo, a hkrati razširilo svoj krog, ki zdaj vključuje tudi tiste rojake, ki k maši ne zahajajo. V nedeljo se jim je pridružil naš dopisnik iz Italije Janko Petrovec.

Vinko Kralj je učitelj dopolnilnega pouka slovenščine v Nemčiji. Svojemu poklicu je zelo predan, kakor boste lahko slišali v pogovoru z njim, ga ima bolj za poslanstvo kakor za službo. Vprašal sem ga, kako se je to njegovo poslanstvo začelo.

Še nekaj kratkih novic:

Svetovni slovenski kongres je pripravil bralno-risalni natečaj, ki je namenjen otrokom do 15. leta starosti. Otroci naj sami ali s starši preberejo besedilo koroške ljudske pravljice Hvaležni medved in za natečaj pripravijo risbo oziroma sliko na listu formata A4 z motivom iz pravljice, ki se jim je najbolj vtisnil v spomin. Več podatkov najdete na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa, risbe pa sprejemajo do 20. oktobra letos.

Prvega maja se je v organizaciji Slovenskega kulturnega društva Lipa v Zadru začela 12. likovna kolonija z naslovom Ladje, ljudje, morje. Likovna kolonija združuje umetnike iz slovenskih društev Triglav iz Splita, Istra iz Pule, Slovenski dom iz Karlovca, Topolščice, Dravograda, Škofje Loke, Novega mesta in Dolenjskih Toplic.

V sklopu kulturnih dogodkov, ki so bili del spremljevalnega programa, je v Zadru nastopilo tudi pet plesnih parov iz Koroške, ki so tam končali uspešno sezono, in etno glasbena skupina Rute, ki prav tako prihaja iz Koroške.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo