Tradicionalna slovenska gastronomska manifestacija v Pančevu


Avtor: U.S. Datum: 1654 dni nazaj.


Jubilarnemu "Gastronomskemu dogodku" prisostvovalo veliko število udeležencev.

V Pančevu se je 12. oktobra odvijal peti po vrsti mednarodni gastronomski dogodek "Naše slovenske specialitete". Dogodku, ki je bil tudi letos organiziran v Mađarskem kulturnem umetniškem društvu "Petofi Šandor", je prisostvovalo 120 udeležencev in gostov iz Pančeva, Beograda, Kovina, Vršca, Smedereva, Sremske Mitrovice kot tudi že tradicionalni gostje iz Biotehniške šole Ptuj iz Slovenije.

Dogodka so se udeležili tudi predstavniki mesta Pančevo, in sicer svetnik za kulturo Nemanja Rotar ter pomočnica župana Marija Đukanović. Prisotne je v imenu mestne uprave nagovoril Nemanja Rotar, ki je poudaril, da ta že tradicionalna manifestacija širi multikulturalnost v našem mestu, kjer v slogi in prijateljstvu živijo pripadniki 24 etničnih skupnosti. Čeprav je slovenska skupnost v Pančevu majhna, je ena izmed agilnejših in dejavnejših v kulturnem in javnem življenju Pančeva. Svoj doprinos daje z raznovrstnimi programi, katerih cilj je promoviranje slovenske kulturne dediščine, zgodovine in tradicije. 

Prisotne je pozdravil tudi Saša Verbič, predsednik Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji, ki je poudaril, da je ta manifestacija pomembna za slovensko populacijo v Srbiji, saj poleg srečanja Slovencev in promoviranja slovenske gastronomije spodbuja druženje in sodelovanje dijakov in profesorjev srednjih šol iz Srbije in Slovenije ter s tem dodatno krepi tradicionalno dobre odnose dveh narodov.

Po besedah Siniše Naumovića, profesorja  Ekonomske srednje šole iz Pančeva, ki je v kuhinji koordiniral delo kuharjev, je bila tema letošnjega revijalnega tekmovanja gastronomija slovenske regije Gorenjska. Udeleženci so gostom pripravili zanimiv meni, in sicer: piščančjo juho z jušnimi kuglicami na gorenjski način, kranjske klobase s tenstanim krompirjem, zeljnato solato z rdečim fižolom ter palačinke s posebno filo, ki je vsebovala mleko, orehe, rozine potopljene v rum, med, posute pa so bile z vanilijevim sladkorjem.

Za postrežbo gostov so bili zadolženi dijaki gostinske smeri pančevske ekonomske šole, njihovo delo je koordiniral profesor praktičnega pouka Branko Budalić. Njihovo delo so gostje in profesorji ocenili kot zelo uspešno, saj so se izkazali kot pravi profesionalci.

Kosilo so pripravili dijaki srednjih šol gostinske smeri iz Pančeva, Vršca, Kovina in Ptuja ob pomoči svojih profesorjev in domačinov iz Združenja Slovencev "Logarska dolina" in MKUD-a "Petefi Šandor".

Profesorji in dijaki iz Biotehniške šole s Ptuja iz Slovenije so tekom programa izmenjevali informacije in izkušnje s področja gastronomije s svojimi kolegi iz Pančeva in Kovina. Dogovorjeno je, da sledi že v novembru povratni obisk Ptuju.

Manifestacija je izrednega pomena v promoviranju slovenske tradicionalne kuhinje, letošnja je še posebej, saj se organizra jubilejno že petič.

Po besedah Josipa Vebra, predsednika Združenja Slovencev "Logarska dolina" in organizatorja dogodka, je manifestacija potekala v svečanem vzdušju, odziv udeležencev je bil izjemen, naslednje leto pa pričakujejo prihod dijakov in profesorjev Srednje gostinske šole iz Beograda.

Letošnji Gastronomski dogodek so podprli Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Nacionalni svet slovenske narodne manjšine v Srbiji, Občina Pančevo, mesarija "Burjan", "Konoba 32" Pančevo, Pansion "Obradović" Pančevo in MKUD "Petofi Šandor".

Naslednja dogodka, ki ju bo organiziralo Združenje Slovencev "Logarska dolina" iz Pančeva do konca leta, sta pesniško srečanje "Glazarjevi dnevi" ter "Dnevi slovenskega filma", ki bosta tradicionalno organizirana v sodelovanju z Domom kulture Pančevo v dvorani "Apolo" v začetku decembra.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo