V Kovinu se je že drugič odvijal dogodek “Naše slovenske specialitete”


Avtor: U.S. Datum: 1734 dni nazaj.


V čast slovenski gastronomiji

V petek 11. oktobra se je v Strokovni srednji šoli "Vasa Pelagić" v Kovinu odvijal drugi gastronomski dogodek "Naše slovenske specialitete". Dijaki srednjih šol gostinske smeri iz Kovina, Pančeva in Ptuja so pod mentorstvom peofesorjev imeli zahtevno nalogo in sicer, da pripravijo jedi po slovenskih receptih. Letošnja delovna naloga je bila pripravljanje menija slovenske regije Gorenjska. Na meniju so se nahajali kranjska klobasa s tenstanim krompirjem, zeljnata solata z rdečim fižolom ter palačinke s posebnim nadevom, ki je vseboval mleko, med, orehe in vanilijo.

Pri pripravi menija je sodelovalo dvajset dijakov in profesorjev, nekaj dijakov gostinske smeri iz Kovina pa je bilo zadolženo za postrežbo. Skupnega kosila se je udeležilo šestdeset gostov iz Slovenije,  iz uprave Občine Kovin, iz osnovnih in srednjih šol v Kovinu, predstavniki javnega in kulturnega življenja skupaj s predstavniki slovenskih društev iz Pančeva, Beograda, Zrenjanina, Vršca in Smedereva. 

Goste je v imenu gostiteljev pozdravila Vesna Kirilov, ravnateljica Strokovne srednje šole "Vasa Pelagić", ki je prisotnim predstavila šolo ter dejavnosti, ki so ta dan potekale. Poudarila je, da gre za zanimiv dogodek, ki je velikega pomena za dijake in profesorje njihove šole, še posebej na področju izmenjave izkušenj pri delu.

Naš gost je bila tudi učiteljica dr Milena Spremo, predstavnica Ministrsva Republike Slovenije za izobraževanje, znanost in šport, ki poučuje v Kovinu že tretje leto slovenski jezik in kulturo. Zahvalila se je za topel sprejem in gostoljubje ter pojasnila značaj organiziranja takih manifestacij v cilju predstavljanja in ohranjanja slovenske kulture in tradicije. Ob tej priliki je poudarila, da je to poleg "Prešernovega dne" še ena lepa tradicionalna manifestacija, ki jo obiščejo ne le Slovenci, temveč tudi tisti, ki imajo radi Slovenijo in njeno gastronomijo.

Po besedah Josipa Vebra, predsednika Združenja Slovencev "Logarska dolina" iz Pančeva in glavnega organizatorja, je cela manifestacija potekala v odličnem vzdušju ob druženju članov in gostov ter ob spoznavanju slovenske gastronomske tradicije.

Ob koncu manifestacije so profesorji Biotehniške šole Ptuj povabili kolege iz Strokovne srednje šole Kovin na povratni obisk v Slovenijo konec oktobra, kar so profesorji iz Kovina z zadovoljstvom sprejeli.

Naše goste smo odpeljali na izlet v Smederevo, zato se ob tej priliki zahvaljujemo tudi Ikoniji Luknar Popović, predsednici novonastalega društva "Martin Krpan" iz Smedereva, da je sprejela naše goste na krajši obisk ter jim razkazala svoje mesto.

Organizacijo "Naše slovenske specialitete" so podprli Občina Kovin, Nacionalni svet slovenske narodne manjšine v Srbiji, Ministrstvo Republike Slovenije za izobraževanje, znanost in šport ter Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo