Slovenec sem: Simboli slovenstva na spletu


Avtor: slovenci Datum: 2993 dni nazaj.


Pred kratkim je na spletu zaživel projekt »#SlovenecSem  – moj simbol slovenstva delim na socialnih omrežjih«. S projektom #SlovenecSem želijo organizatorji v letu 2016 v okviru praznovanja 25. obletnice nastanka Republike Slovenije obeležiti obletnico na družbenih omrežjih.

Sentjost nad Horjulom. Pogled na Triglav s Sentjosta.

Triglav

Družbena omrežja so v zadnjem desetletju širom po svetu doživela ogromen porast ter se dodobra ustalila in s tem postala del našega vsakdana. Njihova porast je ustvarila tudi ogromno prednost za vse vrste organizacij in institucij, ki s prisostvovanjem na družbenih omrežjih opozarjajo na svoj obstoj ter hkrati promovirajo svoje delo, interese ali produkte. Tako omogočajo tudi interaktivno (med)etnično komunikacijo med posamezniki, ki se identificirajo z določeno etničnostjo, oziroma tisti, ki so s to etničnostjo na kakršenkoli način povezani. Predvsem mlajše generacije so tiste, ki so zelo aktivne na družbenih omrežjih, se povezujejo, delijo svoje izkušnje, zanimanja, interese. Internet kot medij z družbenimi omrežji vpliva na oblikovanje posameznikove identitete, kar pa je v primeru potomcev slovenskih izseljencev,  na katere med drugim ciljamo v projektu #SlovenecSem, zelo pomembno, saj s tem, ko se preko omrežij povezujejo z drugimi ljudmi po svetu, krepijo pripadnost določeni etnični skupini ter njenim vrednotam.  Tako lahko o internetu govorimo kot o ''pomožnem mediju  simbolične etničnosti, produktu dinamičnega načina življenja, in je nedoločen v času in prostoru''.

 Namen projekta je zbiranje simbolov slovenstva po svetu s pomočjo ključne besede “SlovenecSem”, hkrati pa je tudi priložnost za medsebojno povezovanje in komunikacijo na spletu vseh tistih, ki se zanimajo za Slovenijo in so z njo na kakršen koli način povezani.

Cilj projekta je, da se na družbenih omrežjih objavi in deli čimveč prispevkov z vsebinami, ki posameznikom pomenijo simbole slovenstva in slovenske identitete. S projektom želijo organizatorji utrditi kulturno identiteto sodelujočih, in sicer s tem, ko slednji komentirajo in všečkajo prispevke drugih, se na nek način povezujejo z ostalimi uporabniki taga #SlovenecSem in posledično tudi s Slovenijo ter s tem dosegajo oziroma oblikujejo virtualno etnično skupnost Slovencev na družbenih omrežjih.

 Pri projektu lahko sodeluje vsak uporabnik spleta in družbenih omrežij, in sicer tako, da objavi poljubno sliko, tekst ali video s tagom #SlovenecSem naprimer na Instagramu ali v Facebook skupino #SlovenecSem.

Informacije o projektu in izvajalci so objavljene na spletni strani www.slovenecsem.online, na tem naslovu najdete tudi povezave do družbenih omrežij na katerih smo trenutno aktivni.

Vir: Karolina Štuhec-Meglič


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo