Manjšinski mediji so obveznost večinskega naroda


Avtor: slovenci Datum: 2956 dni nazaj.


Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je v odzivu na finančne težave zamejskega tednika Novi glas poudaril, da so manjšinski mediji obveznost večinskega naroda, ki tako kaže na demokratični nivo varovanja manjšine.

1310978119_novi_glas

"Zamejski mediji so eden temeljnih in pomembnih elementov slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah, zato je naša izjemna skrb, da se ohranjajo in razvijajo," so še poudarili v uradu vlade.

Hkrati so izrazili veselje, da sta krovni organizaciji slovenske manjšine v Italiji, Svet slovenskih organizacij (SSO) in Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ), skupaj s Stranko slovenske skupnosti našli rešitev v okviru financiranja s strani Italije.

Kot je za STA pojasnil predsednika uprave Zadruge Goriška Mohorjeva, ki izdaja tednik, Peter Černic, sta krovni organizaciji napovedali, da bosta deželni vladi predlagali dodatna sredstva za tednik. Kdaj bo na deželni ravni sprejeta odločitev, še ni znano.

Tednik Novi glas je lani zabeležil 78.000 evrov izgube, za letošnje leto pa pričakujejo, da naj bi izguba znašala okoli 100.000. Zaradi tega je zaposlenim v tedniku že grozilo odpuščanje, zaradi obetov, da bo tednik morda dobil dodatna deželna sredstva, pa so se sedaj odločili, da bodo štirim zaposlenim skrajšali delovni čas.

Javni prispevki za Novi glas so se v primerjavi z letom 2014 lani znižali za več kot 40.000 evrov, v primerjavi z letom 2013 pa za več kot 100.000 evrov. Obenem so bili izključeni iz vseh razpisov, kjer bi lahko morda pridobili dodaten denar. Finančno so tako prišli na stanje kriznega leta 2012, ki je po njihovi oceni nevzdržno. Urad slovenske vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je sicer letos lastniku tednika namenil 178.000 evrov podpore za delovanje. Tolikšna sredstva je urad namenil tudi lani, kar sicer predstavlja približno 50.000 evrov manj kot pred tremi leti.

Izdajatelj tednika si sicer želi, da bi za Novi glas našli strukturno rešitev v okviru novega italijanskega zakona o tisku, ki je trenutno v parlamentarni proceduri.

Goriški tednik Novi glas je nastal pred 20 leti z združitvijo dveh tednikov Slovencev v Italiji, tržaškega Novega lista in goriškega Katoliškega glasa. Izdajatelj Novega glasa je Zadruga Goriška Mohorjeva, ustanova, ki ima sedež v Gorici ter poleg tega tednika izdaja še mesečnik za otroke Pastirček in knjige ter ima za zamejske Slovence in slovensko pisano besedo nasploh pomembno vlogo.

Vir: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo