V Buenos Airesu se začenja mesec Slovenije


Avtor: slovenci Datum: 2886 dni nazaj.


Buenos Aires - V Buenos Airesu se danes začenja mesec Slovenije, ki bo ob 25. obletnici neodvisnosti Slovenije in 200. obletnici Argentine obeležil zgodovinsko kulturno vez med obema državama. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, se bo do 26. junija zvrstila široka paleta dogodkov, v ospredju pa bosta kulturna raznolikost in zeleni razvoj.

Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ko se je Slovenija pred 25 leti osamosvojila, je bila Argentina prva južnoameriška država, ki jo je priznala. Vendar, kot poudarjajo na MZZ, zgodovinska vez med državama sega bistveno dlje v preteklost.

Uradno odprtje meseca Slovenije, ki ga soorganizirajo slovensko veleposlaništvo v argentinski prestolnici in mestne oblasti Buenos Airesa, bo 9. junija. Minister za kulturo Buenos Airesa Dario Loperfido in slovenska veleposlanica v Argentini Jadranka Šturm Kocjan bosta ob tej priložnosti odprla razstavo Čutim Slovenijo. Čutim 25, ki bo na ogled do 26. junija.

Radio Nacional Clasica bo 13. junija v enourni oddaji predstavil slovensko klasično glasbo in skladatelje, v argentinskem filmskem centru INCAA pa bodo med 16. in 22. junijem dnevi slovenskega filma, ki jih bo odprl film Izlet ob prisotnosti režiserja Nejca Gazvode.

Na obisku iz Slovenije bo tudi Zavod BA, ki bo v najnovejšem argentinskem kulturnem centru Centro Cultural Kirchner v središču mesta 22. junija predstavil multimedijsko plesno predstavo Otelo - Shakespeare v tangu.

Vrhunec bo mesec Slovenije v Buenos Airesu doživel s poulično proslavo Buenos Aires praznuje Slovenijo 25. junija, na obletnico slovenske neodvisnosti. Tedaj se bodo predstavila številna slovenska društva in umetniki iz Argentine ter gostje iz Slovenije. Slovenija se bo predstavila tudi kulinarično in turistično.

Program bosta zaokrožila Janez Dovč in Boštjan Gombač - Sounds of Slovenia, ki bosta 26. junija v glavni buenosaireški kulturni dvorani Usina del Arte predstavila moderno interpretacijo slovenske tradicionalne popularne glasbe, so še sporočili z MZZ. (Vir: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo