Fotograf Evgen Bavčar letošnji dobitnik nagrade državljan Evrope


Avtor: slovenci Datum: 2814 dni nazaj.


Bruselj - Fotograf, filozof in borec za pravice slepih EvgenBavčar, ki živi in dela v Parizu, je letošnji dobitnik nagrade državljan Evrope, ki jo od leta 2008 podeljuje Evropski parlament. Z nagrado parlament nagrajuje tiste posameznike, projekte in pobude, ki spodbujajo čezmejno sodelovanje in razumevanje v EU.

Evgen Bavčar, fotograf in literat. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Evgen Bavčar, fotograf in literat. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Bavčarja je za nagrado predlagal evropski poslanec Lojze Peterle (NSi/EPP), njegov predlog pa so podprli evropski poslanci Milan Zver (SDS/EPP), Tanja Fajon (SD/S&D), Ivo Vajgl (DeSUS/ALDE), Romana Tomc (SDS/EPP), Franc Bogovič (SLS/EPP) in Patricija Šulin (SDS/EPP).

V obrazložitvi ob nominaciji so zapisali, da Bavčar "s svojim edinstvenim in bogatim prispevkom v umetnosti in literaturi, ki presega evropske meje, ne povezuje le Slovenije in Francije, ampak s svojo slepoto tudi državljane Evrope, ki imajo od Braillove komunikacije dodatno korist, saj jih povezuje na zelo simbolen način, onkraj jezikovnih ovir".

Poleg Bavčarja bo častni naziv državljan Evrope prejelo še 49 drugih posameznikov, organizacij ali projektov iz različnih držav članic EU. Podelitev nagrad bo na posebni slovesnosti 12. in 13. oktobra v Bruslju, pred tem pa tudi v Sloveniji, so sporočili iz Evropskega parlamenta. (Vir: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo