Zagovornica slovenske manjšine ob slovenskem jubileju nagovorila madžarske poslance


Avtor: slovenci Datum: 2871 dni nazaj.


Budimpešta - Zagovornica slovenske manjšine v madžarskem parlamentu Erika Kiss Köles je v počastitev 25. obletnice samostojnosti Slovenije nagovorila madžarske poslance. V nagovoru v slovenščini je pohvalila zelo dobre in zgledne dvostranske odnose med Slovenijo in Madžarsko, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Budimpešti.

Parlament v Budimpešti. (Foto: Xinhua/Attila Volgyi)

Parlament v Budimpešti. (Foto: Xinhua/Attila Volgyi)

Kiss Köleseva je izpostavila, da je Madžarska Slovenijo priznala med prvimi državami, in sicer 15. januarja 1992, čemur je poleti istega leta sledila tudi vzajemna otvoritev veleposlaništev - slovenskega v Budimpešti in madžarskega v Ljubljani.

Izrazila je zadovoljstvo z razvojem dvostranskih odnosov med državama in za vzorno označila ureditev in status slovenske manjšine na Madžarskem ter madžarske narodne skupnosti v Sloveniji. Obe manjšini sta v matičnih državah ustavno priznani in uživata visoko stopnjo pravne zaščite, je dejala.

Izpostavila je tudi pomen stalne mešane manjšinske komisije, ki po njenih besedah bistveno prispeva k dobrobiti in blaginji dveh manjšin preko nadaljnjega - primarno gospodarskega - razvoja obmejnega območja, kjer manjšini prebivata. (Vir: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo