Praznovanje pomladi – spuščanje ladjic na gregorjevo v Berlinu


Avtor: U.S. Datum: 2599 dni nazaj.


Na 11. marec 2017, predvečer gregorjevega, so na veleposlaništvu Republike Slovenije v Berlinu pripravili razstavo ladjic. Učenci so izvedli prvi del kulturnega programa (recitacije in pesmi o pomladi). Na srečanju je zbrane slovenske družine pozdravila veleposlanica RS v Berlinu Marta Kos Marko.

Zbralo se je približno 30 družin z otroki, starimi od 2 do 10 let.

Po prijetnem druženju so se udeleženci usedli v avtobus in se odpeljali do reke Spree. Tam so skupaj zapeli nekaj pomladnih pesmi. Otroci so ob pomoči staršev prižgali svečke in ladjice spustili po reki za kar je veleposlaništvo priskrbelo dovoljenje pri mestnih oblasteh. Odhajajoče ladjice so pospremili s pesmijo Barčica. Izjemno lepo urejen prostor ob reki Spree pred moderno stavbo Marie- Elisabeth Lüders-Haus iz leta 2003, s pogledom na zanimiv kontrast med moderno zgradbo Paul-Löbbe-Hausin mogočno renesančno arhitekturo nemškega parlamenta, je pričaral lepo vzdušje. Plavajoče ladjice s prižganimi svečkami so v tem mirnem kotičku med mešanico sodobnosti in zgodovine prišle do pravega izraza, tako v očeh otrok kot tudi odraslih.

Papirnata ladjica s slovensko zastavo

Papirnata ladjica s slovensko zastavo

Prireditev je bila dobro obiskana, udeležilo se je je približno 30 družin z otroki v starosti od dveh do deset let. To je za berlinske razmere lepa številka. Vsi udeleženi so se ob druženju prijetno počutili, ustvarjanje in spuščanje ladjic s prižganimi svečkami po vodi pa je posebej očaralo otroke. V dneh po dogodku so z učenci pri pouku pogovorili o vtisih z dogodka in opravili skupno evalvacijo. Učenci so pisali doživljajske spise.

Magdalena Novak

Otroci so spuščali ladjice po reki Spree.

Otroci so spuščali ladjice po reki Spree. Foto: Magdalena Novak


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo