Slovenske organizacije so bile ponovno uspešne na razpisih programa Ustvarjalna Evropa


Avtor: U.S. Datum: 3189 dni nazaj.


Slovenske organizacije so bile ponovno uspešne na razpisih programa Ustvarjalna Evropa. V okviru podprograma Kultura so založbe dosegle najvišje število odobrenih prevodnih projektov v Evropi, Muzej arhitekture in oblikovanja pa je uspel na razpisu za evropske platforme, na katerem sta bili izbrani le še vlogi iz Velike Britanije in Nizozemske.

koda 5 - 20.00 podelitev nagrad in odprtje 24. bienala oblikovanja - BIO 50Foto: Nebojsa Tejic/STA

Na razpis za prevajanje evropskega leposlovja 2015 je prispelo 246 prijav, izbranih je bilo 58 projektov, ki vključujejo najmanj tri in največ deset del evropskih avtorjev, ki bodo prevedena v druge evropske jezike.

Slovenske založbe so bile letos, čeprav je bilo v primerjavi z lanskimi 21 oddanih le 11 prijav, 73-odstotno uspešne. Izbranih je bilo osem založnikov, ki je za svoje projekte pridobilo skupaj 305.414 evrov podpore EU, skoraj desetino od dobrih 2,9 milijona evrov razpoložljivih sredstev. To so Društvo slovenskih pisateljev, Cankarjeva založba, KUD Sodobnost International, KUD Police Dubove ter založbe Pivec, Goga, Miš in Malinc.

Slovenija si s tem po številu podprtih projektov deli prvo mesto z Madžarsko. Na razpisu je uspelo le 14 držav, čeprav so prijave oddale založbe iz 37 različnih članic programa Ustvarjalna Evropa. Največ prijav je prispelo iz Španije, najbolj pa je presenetila Albanija, kjer bo od 15 prijavljenih sofinanciranih pet založb, so sporočili iz Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji (CED Slovenia) - nacionalnega informacijskega urada programa EU Ustvarjalna Evropa 2014-2020.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je na razpisu za dvoletno podporo evropskim platformam uspel s platformo FuturA oz. Future Architecture s področja arhitekture, urbanizma in kulturne dediščine. Gre za vseevropsko platformo arhitekture, muzejev, festivalov in producentov, katere člani so priznani evropski arhitekturi muzeji, festivali in producenti iz 13 držav, tudi zunaj meja EU.

Platforma bo spodbujala razvoj prihajajočih talentov - arhitektov, oblikovalcev, krajinskih arhitektov, urbanistov, kustosov in umetnikov, ki bodo prispevali svoje ideje o prihodnosti mest in arhitekture.

Izbrani projekt slovenskega muzeja je, kot so zapisali v informacijskem uradu, toliko večji, ker sta bili na tem zahtevnem razpisu uspešni le še platforma s področja glasbe European Talent Exchange s koordinatorjem na Nizozemskem in platforma s področja knjige Literary Europe Live s koordinatorjem v Veliki Britaniji.

V treh izbranih platformah sodeluje skupaj 39 organizacij iz 20 različnih evropskih držav. MAO je v svojo platformo kot člana vključil še Društvo Tretaroka, član platforme Literary Europe Live pa je tudi Društvo slovenskih pisateljev.

Omenjene platforme bodo prejele dvoletno podporo EU. Za prvo leto izvajanja dejavnosti jim bo namenila skoraj 1,5 milijona evrov, za vsako platformo približno pol milijona. Podpora EU lahko sicer znaša največ 80 odstotkov upravičenih stroškov aktivnosti platforme, so še sporočili iz CED Slovenia.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo