Ne želijo ugasniti nobene skupnosti


Avtor: U.S. Datum: 2588 dni nazaj.


Slovenski izseljenski duhovniki iz Evrope so se v tednu po 2. postni nedelji zbrali na redni pastoralni konferenci pri svetem Jožefu v Celju. Pregledali so pastoralno življenje po slovenskih misijah. Na Radiu Ognjišče so se pogovarjali s slovenskim župnikom v Freyming-Merlebachu in delegatom za Francijo Jožetom Kaminom.

Slovenski izseljenski duhovniki iz Evrope se vsako leto v pomladanskem času srečajo na pastoralni konferenci v Sloveniji, jeseni pa v eni do evropskih držav. Tu pregledajo dogajanje po državah.

Tokrat je bilo udeležencev petnajst, z njimi je bil narodni ravnatelj škof Peter Štumpf, ki jih je tudi nagovoril pri sveti maši. Posredoval jim je povzetek življenja Cerkve v Sloveniji od zadnjega srečanja. Izseljenski duhovniki so vedno veseli, da izvedo novice iz življenja domače Cerkve.

Novosti v pastorali po Evropi

Mozaik v kapeli svetega Jožefa v Merlebachu

Mozaik v kapeli svetega Jožefa v Merlebachu. Vir: Radio Ognjišče

Sprememba bo v Parizu. Tamkajšnja škofija se hoče dokončno odpovedati civilnemu in finančnemu varovanju skupnosti. Po dogovoru s Slovensko škofovsko konferenco bo odgovorno prevzela delegatura za Francijo. "Ne želimo ugasniti nobene skupnosti na francoskih tleh, dokler se bo dalo, bodo odprte vse misije," je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal Jože Kamin: "A ljudje v Parizu so bolj raztreseni, kot v Freyming-Merlebachu, porabijo dve uri, da pridejo do maše. Poskusili bomo delovati naprej, v redih srečevanjih z mons. Pucljem, ki je odgovoren za evropske misije ter z dr. Zvonetom Štrubljem, ki sicer deluje v Bruslju, a je župnik za Parizu." Kot je še dejal Jože Kamin, se ta vprašanja postavljajo tudi za druga področja, je pa to prvi primer, da kaka škofija noče spremljati krajevne slovenske misije.

Radost ljubezni

Z dr. Stanislavom Slatinekom so govorili o papeževi posinodalni spodbudi Radost ljubezni in iskali tisto, kar bi bilo "v misijah najbolj človeškega in človeka vrednega," je dejal Kamin. Izziv je, kako iti človeku naproti. To je za vso Cerkev nova spodbuda, kako iti k človeku in mu pomagati, se odpirati v ljubezni, da so duhovniki opora ne pa ovira pri tem.

Postni čas je v Freyming-Merlabachu aktiven, saj ljudje pripravljajo kamne za nadaljevanje mozaika v slovenski kapeli.

Matjaž Merljak, Radio Ognjišče.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo