Žare Veselič na Fidžiju živi robinzonsko življenje


Avtor: U.S. Datum: 2573 dni nazaj.


Fotograf iz Portoroža Žare Veselič je pred 14 leti med enim od številnih potovanj pristal na Fidžiju. Čas na enemu od tamkajšnjih otokov ne obstaja oziroma je razdeljen na dopoldne in popoldne. Žaretovo robinzonsko življenje brez elektrike in vode ter v hiši, ki jo je iz drevakov zgradil sam, pa je sestavljeno iz dela na njivi, priprave hrane, ribolova, branja in poslušanja 40 in več let stare glasbe.

Žare Veselič

Žare Veselič. Foto: Luka Bogovčič

Fidži je otoška država v Tihem oceanu, ki jo sestavlja približno 330 otokov, od katerih je naseljena le manj kot tretjina. Na arhipelagu vzhodno od Avstralije in severovzhodno od Nove Zelandije živi nekaj več kot 800 tisoč prebivalcev. Žare je zgradil dom na tretjem največjem otoku, na zemljišču, ki mu ga je pred štirinajstimi leti podaril tamkajšnji poglavar. Tik ob morju prideluje zelenjavo in sadje: "Pohištvo sem naredil sam. Internet imam na telefonu, vendar ga ne uporabljam. Nimam Facebooka, Twitterja, tega sem prost."

Na otoku ni zaposlitev, pove Veselič. Zaradi rodovitne zemlje se ljudje preživljajo predvsem s kmetovanjem, tudi Žare. "Zelenjavo imam svojo, ribe imam 'svoje', saj nastavljam mreže. Imam precej fizičnega dela. Drugače pa imam dom zelo lepo urejen, tako po slovensko. To pomeni, da vsak dan nekaj delam. Imam tudi nekaj živali. Sicer imam hišo deset metrov nad morjem, trenutno sem na verandi na terasi. Gledam sončni zahod, nad glavo mi visijo banane, ananasi, gvajave in limone."

Njegov najbližji sosed je od njega oddaljen tri kilometre.

"Imeti hladilnik in steklenico vode je tukaj brez pomena. Vse, kar pojem, najprej utrgam, dam na mizo, ali skuham in pojem ...Nimam službe, da bi si moral kuhati vampe za en teden naprej."

Slovenijo, natančneje Primorsko, obišče, vendar ga vleče nazaj na Fidži.

"V Sloveniji pogrešam malo več empatije. Je zelo lepa država, vendar bi potrebovala celovito preobrazbo. To pa bi trajalo predolgo za moje življenje. Slovenija potrebuje čas, da se spremeni. Januarja sem dopolnil 65 let, nisem tiste vrste človek, ki bi pogrešal Triglav ali smučanje. Zgodbe o domobrancih in partizanih pa me ne ganejo več."

Z Žaretom Veseličem se je pogovarjal novinar Vala 202 Tadej Košmrlj. Pogovor lahko poslušate na spletni strani Radia Koper.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo