Admiral slovenskega rodu bo delal za Donalda Trumpa


Avtor: U.S. Datum: 2466 dni nazaj.


Ameriški predsednik Donald Trump je v predsedniško komisijo štipendijskega programa Bele hiše imenoval upokojenega admirala Ronalda J. Zlatoperja, sicer častnega konzula Slovenije v Honoluluju na Havajih.

Ronald Zlatoper prihaja iz Clevelanda, kjer se je leta 1942 rodil očetu Josephu Mihevcu iz Logatca in mami Ann Rose Bayda iz Dobovca. Pri dveh letih je izgubil očeta in kasneje prevzel priimek očima Andreja Zlatoperja.

Po končanem osnovnem in srednjem šolanju v Clevelandu je študiral pomorstvo in matematiko, kasneje pa pridobil še magisterij iz menedžmenta. V letih 1966 in 1967 je kot vojaški pilot sodeloval v vietnamski vojni in opravil 150 bojnih misij nad severnim Vietnamom.

Nekaj časa je služil tudi skupaj s senatorjem Johnom McCainom iz Arizone, kasneje pa je bil nekaj časa sodelavec Colina Powlla.

V svoji karieri je Ronald Zlatoper (prvi z leve) spoznal kar nekaj ameriških predsednikov, bil je pilot v vietnamski vojni in eden glavnih načrtovalcev operacije Puščavski vihar.

V svoji karieri je Ronald Zlatoper (prvi z leve) spoznal kar nekaj ameriških predsednikov, bil je pilot v vietnamski vojni in eden glavnih načrtovalcev operacije Puščavski vihar. Avtor fotografije:
Facebook/Danny Gardner

Leta 1991, ko je poveljeval bojni skupini letalonosilke v prvi zalivski vojni, je postal viceadmiral, leta 1994 pa dobil še četrto admiralsko zvezdico in do leta 1996 poveljeval pacifiški floti. Ta velja za največje vojaško poveljstvo na svetu, ki je nadzorovalo celotno operativno območje Tihega oceana z 200 bojnimi ladjami in podmornicami, dva tisoč letali, 250 tisoč mornarji in vojaškim proračunom okoli pet milijard ameriških dolarjev.

Novembra 1996 je bil eden glavnih načrtovalcev operacije Desert Storm (Puščavski vihar) in poveljnik obrambe Perzijskega zaliva. Po uspešnem napadu na Irak je dobil še najvišji admiralski čin s štirimi zvezdicami, nato se je upokojil.

Več lahko preberete na spletni strani SiolNET.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo