Andrew Smejkal: “Po Andrew, Frances in Wilmi smo preživeli tudi Irmo.”


Avtor: U.S. Datum: 2359 dni nazaj.


Andrew Smejkal je Slovenec, uspešen poslovnež, ki že 26 let živi na Floridi, v kraju Boca Raton, kjer že 16 let vodi svoje nepremičninsko podjetje. Za bralce spletnega portala Slovenci.si je spregovoril o tem, kako je doživljal orkan Irmo, o življenju na Floridi, nepremičninskem trgu in o svoji hčerki Lari, ki je ena najboljših mladih teniških igralk v tem delu sveta.

Andrew Smejkal

Andrew Smejkal

Kakšno je življenje na Floridi v primerjavi s Slovenijo?

Za to bi potreboval malo knjigo. A bom poskusil na kratko! Letos poleti smo se nekoliko potepali po Sloveniji. Ljubljana je prelepa. Če ne bi imeli obveznosti, bi središče mesta obiskoval vsak dan. Hribi, Bled, Bohinj, Škocjan, Postojna, Piran, Portorož ... Postali smo turisti in bilo je nepozabno. Kar zadeva politiko, pa so razmere podobne: vsak dan kak škandal ali korupcija. Kot sem opazil, pa je nezaposlenost v SIoveniji večji problem kot na Floridi. V ZDA je, če si pripravljen delati, vedno dela na pretek, edino vprašanje je, če si pripravljen delati za to, kar ti ponujajo. Hrana je v Sloveniji praviloma cenejša: kruh, salame, siri, vino, sokovi … Cenejše so tudi restavracije in nekatera oblačila, dražja bencin in plin. Nižji pa je v ZDA davek na prihodek. Zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji precej cenejše. Kakovost življenja? vse je odvisno od osebe. Na hčerkino vprašanje, ali bi se vrnil v Slovenijo, nisem znal odgovoriti. Slovenija se je od mojega odhoda močno spremenila. Lepota dežele in stari prijatelji so prvo, na kar pomislim, ampak ko ima človek prek 300-milijonski trg, je možnosti za posel in uspeh na Floridi bistveno več. Če bi živel v idealnem svetu, bi bil od oktobra do aprila v Floridi, od maja do septembra pa v Sloveniji.

Ali nepremičninski trg na Floridi cveti? Se nepremičnine bolj prodajajo ali oddajajo?

Kriza, ki se je začela z Wilmo pred 12 leti, se je končala pred kakimi petimi leti. Trenutno na našem lokalnem trgu primanjkuje nepremičnin za prodajo. Cene se vedno rastejo, čeprav ne tako kot kako leto nazaj. V zadnjih dveh do treh letih so zgradili množico naselij za oddajanje. V občini Palm Beach je zdaj več tisoč novih stanovanj za oddajo. Čeprav je še vedno veliko povpraševanja, je veliko tudi ponudbe.

Andrew Smejkal z družino.

Andrew Smejkal z družino.

Kolikor mi je znano, je vaša hči uspešna športnica ... S kakšnimi uspehi se že lahko pohvali(te)?

Lara tekmuje v tenisu. Letošnje leto je začela kot stevilka 1 na Floridi v kategoriji deklic do 12 let in bila na prvem mestu na »rang listi« kake štiri mesece. Dosegla je 24. mesto med deklicami do 12 let v ZDA, bila prvakinja Floride v mešanih dvojicah leta 2016, drugo mesto v dvojicah Florida 2016 ... Zmagala je na desetine turnirjev, kjer pa ni zmagala, se je večinoma uvrstila v četrt- ali polfinale. Ima tudi pet odlikovanj za športno obnašanje. Ravnokar je praznovala svoj 13. rojstni dan, tako da zdaj igra v kategoriji do 14 let. Vsega skupaj ima skoraj 350 zmag v uradnih tekmah prek USTA (United States Tennis Association) in 155 izgubljenih tekem, kar je po besedah njenega trenerja dobro razmerje za razvoj in napredek. Težko pojasnim, kako ponosni smo nanjo. Vsi pokali, nagrade, medalje niso nič v primerjavi s tem, ko jo gledamo, kako raste, postaja zrela, osredotočena … Seveda jo je užitek gledati na terenu.

Kako je potekalo obveščanje o orkanu? Kdaj se je začelo?

Vse lokalne postaje so obveščale 24 ur na dan, od sobote do ponedeljka, pred tem pa so že več kot deset dni prej začeli opozarjati na možnost udarca.

Kako ste se na ujmo pripravljali?

Finančno središče Miamija na Floridi med orkanom Irma. Foto: RTV Slovenija/AP

Finančno središče Miamija na Floridi med orkanom Irma. Foto: RTV Slovenija/AP

V ponedeljek sem šel po rezervo plina za žar. Ob 7.00 sem dobil eno od zadnjih bomb, ki so še bile na voljo, čeprav so jih v naslednjih dneh se dostavili. Isti dan sem kupil dodatno vodo. V torek zjutraj sem natočil 60 l bencina za generator. Pred bencinskimi črpalkami so se vile nepregledne kolone. V torek popoldne se je začela kriza- trgovine so bile polne ljudi, ki so nakupovali vse, predvsem pa vodo in konzervirano hrano. V sredo ni bilo več mogoče najti vode, razen v majhnih steklenicah, če si imel srečo. Ljudje so čakali ure, da bi kupili les za zaščito svojih hiš. Mi smo na svojo hišo že leta 2005, ob orkanu Wilma, namestili polkne in smo bili glede tega na varnem.

Ali lahko opišete dogajanje, ko je orkan zajel Florido? Je prizadel tudi vaše območje?

K sreči je udarilo na zahodno stran Floride, ampak glede na to, da je bil orkan tako obsežen, smo ga čutili tudi mi. Veter je začel divjati v soboto, dež pa se je razbesnel v noči s sobote na nedeljo. Takrat je zmanjkalo elektrike. V nedeljo se je vreme ves dan slabšalo, najhuje pri nas je bilo med 14.00 in 18.00. Sunki vetra so bili v našem območju prek 100km/h, vzhodno od nas pa celo do 200 km/h, tako da smo jo res dobro odnesli. V nedeljo sem vklopil generator, tako da so delali hladilniki, televizijo smo spremljali cel dan, kuhali smo pa na žaru. Vse se je umirilo do 20.00. Preživeli smo Andrew 1992, Frances & Jean 2004, Wilmo 2005, tako da smo bili tudi zdaj pripravljeni na najhujše. To, kar smo doživeli drugi septembrski konec tedna, je bila malenkost. Elektriko smo dobili nazaj, v ponedeljek okoli 23.00. Polomljena ograja in nekaj podrtih dreves – to je bilo vse. Trenutno je največja težava vzpostavljanje elektrike po mestu. Pri nas jo imamo, onstran ceste še ne. Pričakujemo, da jo bomo do nedelje imeli vsi. Velika težava v mestu so podrta drevesa, ki so padla na žice, ponekod na hiše in vozila, a katastrofalne škode pri nas res ni.

Je zdaj območje povsem varno?

Večina semaforjev še ne dela, tako da je nekaj težav v prometu, sicer pa se življenje normalizira.

Ali na Floridi srečujete Slovence?

Ves čas.

Ali se med seboj povezujete in kako?

Z nekaterimi smo se spoprijateljili, z drugimi pa ne, odvisno od osebe. Z nekaterimi Slovenci se poznamo že leta, pa se ne videvamo, z drugimi, ki smo jih komaj, pa se veliko družimo.

Ali na Floridi vedo za Slovenijo?

Zdaj, ko imamo "first lady", vedo. Ne vem, ali je to dobro ali slabo – odvisno, koga vprašate. Edina dobra stran je, da ni treba več razlagati, da to ni Slovaška, Švedska, Kitajska ... Kar zadeva Melanijo, pa raje ne bi komentiral. Naj jo citiram: »I Vant to feed the childrenS of the Vorld"- za genijalko ki baje govori mnogo jezikov, živi v ZDA že skoraj 20 let, je to nesprejemljivo.

Ali se nameravate vrniti domov?

Dobro vprašanje. Ne vem. Zaenkrat ne, ampak nikoli se ne ve.

Blanka Markovič Kocen
Foto: osebni arhiv A. S.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo