ASEF je v Ljubljani predstavil štipendijske programe


Avtor: U.S. Datum: 1848 dni nazaj.


Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je v četrtek, 27. junija 2019, v svojih prostorih gostil skupno novinarsko konferenco z Ameriško slovensko izobraževalno fundacijo ASEF. Namen novinarske konference je bil predstavitev štipendijskih programov ASEF-a, ki jih sofinancira tudi Urad in pomenijo pomemben most med Slovenijo in mladimi izobraženimi pripadniki slovenskih izseljenskih skupnosti.

ASEF ponuja štipendije za najboljše študente iz Slovenije pri 45 profesorjih slovenskega rodu, ki delujejo po univerzah v ZDA, Kanadi, Avstraliji, Novi Zelandiji in Združenem kraljestvu. Med desettedensko prakso pridobivajo znanje z prestižnih univerz, hkrati pa spoznavajo slovenske izseljenske skupnosti. Pogosto vezi ostanejo tudi po vrnitvi študentov v Slovenijo, kar je pomembna spodbuda k internacionalizaciji slovenskega znanja. Hkrati ASEF ponuja štipendije tudi za potomce slovenskih izseljencev iz ZDA in drugih držav, ki prihajajo na poletno izmenjavo v Slovenijo. Tako spoznavajo domovino prednikov, hkrati pa se na Slovenijo navezujejo tudi z njihovega kariernega vidika. ASEF pri tem ne skriva ambicije, da si želi, da bi se čim več teh mladih odločilo tudi za priselitev v Slovenijo.
Štipendisti so na novinarski konferenci delili svoje izkušnje in iz prve roke opisali pomen ASEF izmenjav za njihovo prihodnost. Predstavile so se letošnji štipendisti, ki so pravkar v Sloveniji. Slišali smo zgodbo študentke zdravstvene nege, ki opravlja prakso v Centru za starejše občane Trnovo, pediatrinje, ki se izpopolnjuje v UKC Ljubljana, ter več zgodb študentov, ki poletja preživljajo kot raziskovalci na slovenskih fakultetah. Vse pa drugi veliko navdušenje nad Slovenijo ter želja, da bi z domovino prednikov ostali povezani vse življenje.

USZS


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo