Bilateralni sporazum zbližal Slovence v Porabju in Madžare v Prekmurju


Avtor: U.S. Datum: 2413 dni nazaj.


Pred 25 leti sta Slovenija in Madžarska podpisali sporazum o zagotavljanju posebnih pravic slovenske narodne manjšine na Madžarskem in madžarske narodne skupnosti v Sloveniji. So se velika pričakovanja ob podpisu uresničila? Odgovor so iskali v tokratni oddaji Sotočja z raziskovalci z Inštituta za narodnostna vprašanja.

Spregovorili so o težavah, ki jih slovenskim kmetovalcem na Tržaškem povzroča birokracija, in gostili Sarah ter Tanjo Rogaunig, avtorici dokumentarnega filma z naslovom Babi, povej. V njem mladi koroški Slovenki raziskujeta, kako so se rojaki na avstrijskem Koroškem v začetku 20. stoletja soočali s tem, da je slovenščina postala politična tema.

Posvetili so se tudi pestremu kulturnemu dogajanju med rojaki v Istri. Po uspešnih 10. dnevih slovenske kulture načrtujejo, da bi jih prihodnje leto podaljšali na mesec dni. Kaj vse so predstavili letos pa podrobneje v tokratnih Sotočjih.

Dnevi slovenske kulture v Istri


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo