Društvo Slovencev Planika Zrenjanin je tudi letos obeležilo Prešernov dan


Avtor: U.S. Datum: 1483 dni nazaj.


Slovenija je ena redkih dežel, morda edina na svetu, ki slavi kulturni praznik z državnim praznikom. Prešernov dan ima povsem poseben pomen v kulturi in državnosti slovenskega naroda, zato ga v Društvu Slovencev Planika obeležujemo vsako leto na izjemno čustven načina, saj smatramo, da je to eden lepših praznikov.

Letos smo praznik obeležili v nedeljo, 2. februarja, s filmskim programom. V prostorih društva smo si namreč na velikem platnu ogledali dokumentarno-igrani film Cankar v režiji Amirja Muratovića. Film spremlja najpomembnejše dogodke izpisateljevega življenja, ki so predstavljeni skozi izvirne rokopise, risbe in druge materialne sledi, ki so ostale za njim. V igranih prizorih pa je v fragmentih prikazano tudi pisateljevo zasebno življenje, kakršno je mogoče razbrati iz njegovih del in daje še prav posebno čustveno noto filmu, ki nas ne pušča ravnodušne.

Po zaključenem filmu smo še dolgo diskutirali o Cankarju in njegovem življenju, saj smo bili pod močnim vtisom. Neuradni del druženja smo nadaljevali v gostinskem objektu Zanatlija v Zrenjaninu, kjer smo nazdravili v čast največjih slovenskih ustvarjalcev, kakršna sta France Prešeren in Ivan Cankar.

Posebej se ob tej priložnosti zahvaljujemo organizatorjem Slovenskih dnevov filma v Srbiji, da so nam film odstopili.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo