Ena sama, slovenska družina


Avtor: U.S. Datum: 1621 dni nazaj.


Tone Pavček je zapisal: "A če ne prideš ne prvič, ne drugič, do krova in pravega kova, poskusi vnovič in zopet in znova". To je po prepričanju Zvoneta Štrublja, slovenskega izseljenskega duhovnika v Bruslju, tudi temeljna modrost dobre vzgoje. Zato je znova, že sedmič po vrsti, slovenske družine iz njegovih ‘župnij’ širom Beneluxa in iz Pariza povabil na jesenski družinski seminar v belgijski Leuven.

V idiličnem okolju nekdanjega samostana La Foresta se nas je, v petek 6. septembra, zbralo trinajst družin iz Bruslja, Luksemburga in Haaga - 25 staršev in 34 otrok. Poleg župnika Štrublja je za organizacijo srečanja poskrbelo nekaj aktivnih udeležencev, bogat program za otroke v starosti od kakega leta do najstniških let pa je oblikovalo šest zavzetih mladih animatorjev iz Bruslja.

Da ne bo zasvojenosti!

Za vsebinski del seminarja je strokovno poskrbel Bogdan Polajnar, doktor psihologije in Bonding psihoterapevt, za katerim je v Sloveniji že več kot 25 let poklicnega dela z zasvojenimi.

Po teoreticnem uvodu o vzgojnih stilih, o njihovih prednostih in možnih pasteh, je mlade starše izzval k razmišljanju predvsem o ekranskih zasvojenostih. Moderne tehnologije so koristne in neizogibne, vprašanje pa je, ali oziroma kje otroku postaviti meje, da se njihova uporaba ne sprevže v zasvojitev. K debati o praktičnih družinskih pravilih in dogovorih je v zadnjem delu seminarja pritegnil tudi navzoče najstnike. Le ti so, zlasti za njihove starše, presenetljivo zrelo predstavili svoje mnenja in pričakovanja okoli svoje pametne uporabe pametnih telefonov. Prav ta del seminarja je minil veliko prehitro, doma se bodo tovrstne debate gotovo še dolgo nadaljevale.

Lepo je biti kot ena sama družina

Sončen slovenski vikend so pospremili molitev, pesem in ples. Starejši otroci so v soboto popoldne obiskali kapelo sv. patra Damijana v bližnjem Leuvnu. Posebno umetniško doživetje za vse pa je bil obisk pri priznanem flamskem kiparju, 88-letnemu frančiškanskemu patru Riku Van Schil-u. 'Klesanja' se je učil tudi na otoku Braču. Obdan s kipci sv. Frančiška in čudovito marmorno Pieto, nas je navdušil s pripovedjo o svojem poklicnem in umetniškem navdihu.

Pri nedeljski maši smo praznovali Marijin rojstni dan. Za začetek šolskega leta nam je po lepi bruseljski navadi župnik Zvone blagoslovil šolske, športne in 'glasbene' torbe. Naučili smo se novo pesem, himno družinskega seminarja: ULTREIA - vedno dlje in dlje. Tako okrepljeni gremo naprej, izzivom novega šolskega-pastoralnega leta naproti in se že veselimo pomladnega srečanja v Bruslju.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo