Entre Rios: “Ko Slovenec ugotovi, da je slovenskega rodu, se v njem nekaj premakne”


Avtor: U.S. Datum: 2508 dni nazaj.


Ob splošnem zelo slabem poznavanju izseljenske tematike v slovenski javnosti lahko rečemo, da je vendarle še najboljše poznana slovenska skupnost v Argentini.

Park v središču Parana, ki je bil poimenovan po Sloveniji. Foto: Dejan Valentinčič

Park v središču Parana, ki je bil poimenovan po Sloveniji. Foto: Dejan Valentinčič

Najbolj je zaradi zgodovinskih okoliščin in svoje intelektualne moči poznan tretji val, povojna politična emigracija. Manj, a še vedno nekaj se ve tudi o medvojni migraciji, ki je bila številčno najmočnejša. Prevladovali so Primorci, ki so se izseljevali zaradi fašizma in posledičnih politično-ekonomskih stisk. V tem obdobju so se v deželo ob Srebrni reki zaradi ekonomskega razlogov izseljevali tudi Prekmurci. Skorajda nepoznan pa je prvi izselitveni val iz slovenskega etničnega ozemlja v Argentino, ki je potekal sredi druge polovice 19. stoletja. Ta je tudi sicer zelo slabo raziskan in glede dejanskega dogajanja še vedno ostaja precej dilem. Slednji prvi val bom poskušal v temle prispevku malo osvetliti.

Zapis Dejana Valentinčiča je v celoti objavljen v spletnem magazinu Časnik.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo