FESTIVALSKO POLETJE


Avtor: U.S. Datum: 3262 dni nazaj.


Foto: Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Slovenija je, kar zadeva število festivalov in poletnega kulturnega dogajanja nasploh, pravi fenomen. Dolgo poletje prinese najrazličnejše festivale dobesedno v vsako slovensko vas. Pravzaprav ni vikenda brez festivala in praktično ni dneva brez dogodka. V tokratnem pregledu bomo bežno spomnili in opozorili le na nekaj največjih, najpomembnejših oziroma drugačnih srečanj in festivalov, ki vam lahko dodatno polepšajo in napolnijo tople, poletne večere in noči.

Največji festival v prestolnici, Festival Ljubljana, bo letos še daljši kot prejšnji. Sloviti Zubin Mehta, večkratni gost ljubljanskih glasbenih odrov, ki bo prihodnje leto napolnil osemdeset let, bo dirigiral Izraelskemu filharmoničnemu orkestru; izvajali bodo dela A. Schoenberga, R. Straussa in P. I. Čajkovskega (24. avgusta v Cankarjevem domu).

Festival Seviqc Brežice je danes v Sloveniji sinonim za staro glasbo. V goste vabijo zgolj najuglednejše umetnike, ki izvajajo vrhunski program najvišje kvalitete. Iz Rusije prihaja skupina Svetilen, ki se bo 8. avgusta predstavila v cerkvi sv. Jakoba v Kamniku s projektom Od vzhoda do zahoda. Z ljubeznijo. Za Svetilen ta program ni le projekt. Umetniki ne prinašajo le stare sakralne glasbe sodobni publiki. Ukvarjajo se z genetskim spominom in idejo nacionalne identitete. Dmitrija Garkavija in njegovih pet profesionalnih partnerjev povezuje skrb za obnovo in promocijo žive tradicije stare pravoslavne koralne kulture.

Letošnji Festival Radovljica bo potekal med 8. in 25. avgustom in bo obsegal deset mednarodnih koncertov z glasbo od srednjega veka do sodobnosti, poleg tega pa tudi delavnici za pevce in tečaj za kljunasto flavto. Med gosti bo znana argentinska sopranistka María Cristina Kiehr, ki bo vodila tudi delavnico za pevce.

Beograd, 10. juna 2013 - Dirigent Zubin Mehta (L) i clanovi orkestra izvode program tokom vecerasnjeg koncerta na Kolarcu. Beogradska filharmonija pod upravom slavnog dirigenta Zubina Mehte odrzala je veceras koncert u Kolarcevoj zaduzbini. Na programu su bila dela Franca Suberta i Igora Stravinskog. FOTO TANJUG / MILOS JELESIJEVIC / tj
Francoski vokalni ansambel Musica Nova bo izvajal motete Jacobusa Handla - Gallusa, na festivalu pa bo občinstvo prisluhnilo tudi glasbi notredamske šole, Bachovi Umetnosti fuge, severnoameriški glasbi 18. in 19. stoletja, je povedal Domen Marinčič, vodja radovljiškega festivala.

Mesto Maribor, ki preživlja težko obdobje, bo svoj osrednji poletni dogodek, Festival Lent, doživelo tudi letos, čeprav verjetno v najbolj okrnjeni obliki do zdaj. Narodni dom se namreč spopada z velikimi finančnimi težavami, saj je mesto organizatorjem zagotovilo »le« osemdeset tisočakov, kar je za več kot milijon evrov vreden projekt simbolična vsota. Končni program in obseg festivala v trenutku zaključevanja redakcije še vedno ni znan.

Zato pa bo toliko bolj pester in bogat festival Pivo in cvetje v Laškem, ki bo potekal med 16. in 19. julijem. Med drugim bodo nastopila tudi svetovno znana imena, kot je Natalie Imbruglia, Stevie Salas Colorcode, skupina Europe, od domačih pa bodo prešerno pretakanje piva popestrili Šank Rock, Hladno Pivo, MI2 in drugi.

Tolmin je postal pravo festivalsko mesto, med drugim je njegovo slavo daleč prek državnih meja ponesel tudi festival Metaldays, ki bo letos potekal med 18. in 15. julijem. Zelene travnike ob prekrasni Soči bodo letos polnile skupne Saxon, Dream Theater, Cannibal Corpse, Accept, Sepultura in preštevilni drugi težkometalni bendi.

Tolmin pa ne bo gostil samo težkometalnih zvokov, ampak bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji reggae glasbe. Overjam reggae festival je z lansko uspešno izvedbo presegel pričakovanja tako obiskovalcev in organizatorjev kot tudi medijev, z letošnjim naborom najboljših imen reggae sveta sega po zvezdah in se tako pridružuje največjim tovrstnim festivalom v Evropi. Letos bodo med 12. in 15. avgustom gostili imena, kot so: Gentleman, Capleton, Cham, Ricky Trooper, Mellow Mood, Hollie Cook, Brother Culture, Fatman Hifi, Jugglerz Sound, O. B. F. Sound System in mnoge druge.
V okviru festivala so predvidene številne dnevne dejavnosti, med drugimi tudi delavnice nevladnih organizacij, delavnice plesa, joge in bobnov ter pouličnih umetnikov in športne aktivnosti. Na prizorišču bo dovolj prostora tudi za stojnice za prodajo umetniških izdelkov, hrane in pijače.

To pa je le majhen del iz neskončno pestre festivalske poletne ponudbe v Sloveniji. Nedvomno lahko prav vsak najde nekaj zase, za svoje udobje, toploto, prijetno počutje. Dobrodošli doma, dobrodošli v poletje, dobrodošli v ustvarjalno polnost!

Avtor članka: Aleš Čar


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo