Koroška poje v poklon Francetu Ciganu


Avtor: U.S. Datum: 2295 dni nazaj.


110. obletnica rojstva pomembne osebnosti glasbenega življenja in ustvarjanja koroških Slovencev

foto: Vincenc Gothard

Tradicija je že, da lahko na praznični velikonočni ponedeljek prisluhnete koncertu Koroška poje. Krščanska kulturna zveza iz Celovca ga je tokrat vnovič posvetila duhovniku Francetu Ciganu. Kot glasbenik, pedagog, zborovodja in zbiralec koroških ljudskih pesmi je bil pomembna osebnost glasbenega življenja in ustvarjanja koroških Slovencev. Zato ne preseneča, da je prva Koroška poje potekala prav ob prvi obletnici njegove smrti, leta 1972.

Na koncertu 11. marca letos so v celovškem Domu glasbe nastopili mešani pevski zbor Gallus iz Celovca, ki ga je ustanovil France Cigan, in zbor nižje stopnje Slovenske gimnazije v Celovcu, za katerega je postavil temelje. Bil je eden od zaslužnih, da se je na avstrijskem Koroškem obudilo tamburaštvo. Na letošnjem koncertu so se mu tako z nastopom poklonili tudi člani tamburaškega ansambla Loče, pa tenorist Gabriel Lipuš, ki ga je spremljala pianistka Elizabeth Väth-Schadler, kvintet Donet iz Podjune in skupina New Times Jazz Combo iz Šmihela pod vodstvom Mihe Vavtija, ki je prav za letošnji koncert priredil eno od pesmi Franceta Cigana. Iz Furlanije – Julijske krajine je tokrat na Koroški poje gostoval mešani pevski zbor iz Števerjana, iz Slovenije pa dekliški pevski zbor Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane.

Prisluhnite koncertu Koroška poje v oddaji Sotočja!

Oddajo lahko poslušate na strani Radio prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo