Kulturni dan Slovenci na Nizozemskem praznujemo vsako leto malo drugače: kdaj z nastopi vrhunskih umetnikov iz domovine, drugič spet s predstavami tukajšnjih mladih ustvarjalcev s slovenskimi koreninami. Pri tem se zvrstijo vse možne oblike kulturnega ustvarjanja – od deklamiranja klasičnih pesnitev do modernih videofilmov. Tako slovenski rod, ki odrašča na tem koncu Evrope, spoznava bogastvo slovenske kulture. In jo naši otroci najbolj ohranijo, ko jo z nastopom na proslavi sooblikujejo tudi sami!

Prav zato je Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem letos k sodelovanju v kulturnem programu povabilo učence slovenskega pouka v Haagu. Njihovi učiteljici prof. Danica Novosel in prof. Neja Morato Štucin sta z najmlajšimi pripravili igrici ‘Zakaj je smreka tudi pozimi zelena’, z malo večjimi pa še ‘Mojco Pokrculjo’, s katerima so nastopajoči otroci poželi gromek aplavz. Slovenščine se v Haagu učijo tudi odrasli družinski člani tukajšnjih Slovencev, tako sta Nizozemki Ank Selan in Margreet Iskra v lepi slovenščini doživeto deklamirali Prešernovo Vrbo, srečno drago vas domačo in Nezakonsko mater. Vrbo je Ank skupaj z možem Marjanom prevedla v nizozemščino, tako so tudi navzoči Nizozemci razumeli domotožno sporočilo te pesmi. Margreet Iskra pa je že lani prevedla uradno kitico slovenske himne, ki jo na Nizozemskem poslej pojemo v obeh jezikih. Letos nas je pri tem na harmoniki spremljal Gregor Vilhar.

Poleg predsednika Združenja Uroša Malnaršiča se je nastopajočim prijazno zahvalil slovenski veleposlanik Roman Kirn, ki se je prireditve udeležil s soprogo Jovi in celotno ekipo veleposlaništva. Ob spremljavi Zvonetove kitare so otroci, z njimi pa tudi ostali navzoči, proslavo prisrčno sklenili z venčkom slovenskih narodnih.

Po kulturnem delu smo se zadržali ob kozarčku slovenskega vina, ki ga je dandanes mogoče kupiti v marsikaterem nizozemskem supermarketu. Slovensko kulturno druženje smo pod večer navzoči verniki sklenili s slovensko maso, ki jo je daroval Zvone Štrubelj, slovenski župnik iz Bruslja.

Metka Dijkstra – Murko