Miklavževanje v Berlinu


Avtor: U.S. Datum: 1536 dni nazaj.


V soboto, 7. decembra, so se slovenske družine zbrale na tradicionalnem miklavževanju v cerkvi sv. Elizabete v Berlinu. Miklavževanje za slovenske otroke je organizirala Slovenska katoliška misija v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Berlinu.

Dogodek je bil zelo dobro obiskan, v cerkvi se nas je zbrali okoli 160 ljudi. Na začetku je zbrane pozdravil g. veleposlanik, mag. Franc But. V nagovoru je poudaril pomen učenja slovenščine v tujini in dopolnilni pouk slovenščine, ki ga organizira Slovenija za Slovence po svetu.

Učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Berlinu z učiteljico Magdaleno Novak so se posebej zahvalili gostitelju, priljubljenemu slovenskemu duhovniku v Berlinu, g. Izidorju Pečovniku Doriju, za dolgoletno podporo pouku slovenščine in slovenskim družinam v Berlinu.

V nadaljevanju so učenci dopolnilnega pouka slovenščine izvedli več kot enourni program, ki so ga pripravili z učiteljico. V programu so s pesmicami nastopili najmlajši, šolarji pa so pripravili številne glasbene točke, recitacije ter kar štiri dramske igrice – uprizoritve pravljic Jerebica in lisica, Katarina in kralj, Šivilja in škarjice ter Petelinček kratkorepec. Učenci različnih učnih skupin v Berlinu so odlično odigrali svoje vloge, bili so suvereni in nastopali v lepi slovenščini. Program so zaključili s skupno pesmijo Enkrat je bil en škrat.

Po njej so skupaj priklicali Miklavža, ki je prišel v spremstvu številnih angelčkov. Obdaril je vse številne otroke, za kar je poskrbela Slovenska katoliška misija z g. Dorijem.

Po sprejemu je g. veleposlanik vse obiskovalce povabil na sprejem ob pijači in pecivu, ki so ga spekli starši.

Dogodek je bil zelo prisrčen in pripravil je veliko veselja tako otrokom kot staršem in vsem Slovencem v Berlinu. Otroci so imeli priliko svojim staršem, sorodnikom in prijateljem pokazati, koliko zmorejo v slovenščini. Najmlajši so se razveselili obiska Miklavža in daril. Miklavževanje s programom, obdaritvijo in sprejemom je bilo vsem prisotnim v veliko zadovoljstvo. Znova smo s prijetnimi občutki doživeli, da tradicionalno miklavževanje deluje povezovalno in slovenske družine in Slovence v Berlinu povezuje v zdravo in vitalno skupnost.

Prireditev je velik zalogaj in priprava več kot enournega programa z učenci dopolnilnega pouka slovenščine, ki so na različnih stopnjah jezikovnega znanja slovenščine, je projekt, na katerega smo se z učenci pripravljali vse od začetka šolskega leta. Prav tako je prireditev delovala izjemno povezovalno in ugotavljamo, da tovrstna druženja - zlasti, ko vanje vsi udeleženci vložijo toliko truda - krepijo slovensko skupnost v Berlinu.

Pri pouku nastal še drobec poustvarjanja - učenec Marsel Ristič (9 let) je s svojimi besedami na kratko opisal, kako je doživel miklavževanje (slika v galeriji).

Napisala: Magdalena Novak, učiteljica


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo