Minister Gorazd Žmavc na obisku v Malmoeju na Švedskem


Avtor: slovenci Datum: 3008 dni nazaj.


Minister Gorazd Žmavc se je v petek, 15. aprila 2016 v Malmoeju na Švedskem, pogovarjal z guvernerko južne švedske pokrajine Skanije, gospo Margareto Palsson. Pogovor je zajemal problematiko priseljenskih skupnosti na Švedskem in gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Švedsko.

minister

Minister Gorazd Žmavc in častni konzul RS v Lundu, dr. Dario Križ.

Guvernerka je ministra seznanila s švedsko politiko do priseljencev in njihovih društev. Ugotovljeno je bilo, da med Slovenijo in Švedsko obstajajo velike možnosti na področju turizma. Guvernerka Ministra ste spremljala veleposlanik RS Tone Kajzer in častni konzul RS v mestu Lund, dr. Dario Križ.

V popoldanskem času je minister Žmavc v Lundu, v inovacijskem in podjetniškem centru IDEON, skupaj z veleposlanikom Kajzerjem, odprl razstavo z naslovom "Vizualna identiteta Slovenije". V svojem govoru je posebej pozdravil namestnika župana mesta Lunda, Holgerja Radnerja in se zahvalil predsedniku IDEON-a, dr. Rickardu Mosellu, za omogočanje postavitve slovenske razstave.

Minister Gorazd Žmavc skupaj z udeleženci občnega zbor Slovenske zveze na Švedskem.

Minister Gorazd Žmavc skupaj z udeleženci občnega zbor Slovenske zveze na Švedskem.

V soboto, 16. aprila 2016 se je minister Žmavc, v prostorih slovenskega kulturnega društva Planika v Malmoeju, udeležil občnega zbor Slovenske zveze na Švedskem, kjer se je srečal s predsedniki slovenskih društev na Švedskem. V svojem govoru je poudaril pomen skrbi za ohranjanje slovenske kulturne identitete med našimi rojaki v tujini.

Popoldan se je minister Žmavc, v rezidenci Častnega konzulata RS v Lundu, pogovarjal s častnim konzulom Republike Slovenije, dr. Dario Križem, o možnostih širitve gospodarskih stikov med Slovenijo in Švedsko.

Minister Gorazd Žmavc in guvernerka južne švedske pokrajine Skanije, gospa Margareta Palsson.

Minister Gorazd Žmavc in guvernerka južne švedske pokrajine Skanije, gospa Margareta Palsson.

Sledila je udeležba ministra na Vseslovenskem srečanju in kulturnem večeru ob priložnosti 40. obletnice obstoja pevskega zbora Planika iz Malmoeja. Minister je ob tej priliki pevskemu zboru Planika in njegovemu zborovodji Johannesu Likarju, podelil posebni priznanji Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Zadnji dan svojega obiska v Skandinaviji, v nedeljo, 17. aprila 2016,  je minister Žmavc, ob priliki delovnega srečanja, ki je potekalo v rezidenci veleposlanika Kajzerja, vdovi po pokojnem dr. Juriju Piškurju, gospe Juditi Gartner, posthumno izročil priznanje njenemu pokojnemu možu za njegove zasluge za povezovanje slovenske znanosti s svetom in za zasluge za slovensko skupnost na Švedskem.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo