Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je zaključil dvodnevni obisk slovenske skupnosti v Makedoniji.

V sredo, 25. oktobra 2017, se je minister v spremstvu veleposlanika RS v Makedoniji Milana Jazbeca udeležil proslave ob 10. obletnici Slovenskega društva Triglav iz Bitole, kjer se je sestal tudi s predstavniki močne slovenske skupnosti iz Skopja in učiteljicama dopolnilnega pouka slovenščine v Skopju in Bitoli. Po proslavi je sledilo slavnostno odprtje fotografske razstave o razvoju društva Triglav v mestnem muzeju, ki se ga je udeležila tudi županja mesta Bitola Nataša Petrovska. Ob tej priložnosti je minister predsednici društva Tanji Franc podelil Priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za prispevek k razvoju slovenstva v Republiki Makedoniji.

V četrtek, 26. oktobra 2017, se je minister z delegacijo sestal z novoizvoljeno županjo mesta Bitola Natašo Petrovsko in se ji zahvalil za zgledno skrb za slovensko manjšino v tem mestu. V pogovoru sta z veleposlanikom Jazbecem nanizala vrsto možnih sodelovanj med Republiko Slovenijo in občino Bitola. Obisk sta zaključila z izjavami za medije, ki so izkazali izjemno zanimanje za prvi uradni državniški obisk novi oblasti v občini.

USZS