“Mladi bi morali prevzemati funkcije v društvih. A to je v teh časih težko.”


Avtor: U.S. Datum: 2717 dni nazaj.


Za nami je teden kulture, ki ima za Slovence v mnogih pogledih zelo velik pomen. In zagotovo drži, da je duh Prešernove poezije tista rdeča nit, ki povezuje Slovence tako doma kot tudi po svetu.

Zaključna prireditev dobrodelne akcije Podari knjigo - Dekan mag. Ivan Olip, minister Gorazd Žmavc, predsednik DZ dr. Milan Brglez, veleposlanica mag. Sigrid Berka, Franc Kelih z Mohorjeve družbe Celovec.

Zaključna prireditev dobrodelne akcije Podari knjigo - Dekan mag. Ivan Olip, minister Gorazd Žmavc, predsednik DZ dr. Milan Brglez, veleposlanica mag. Sigrid Berka, Franc Kelih z Mohorjeve družbe Celovec.
foto: USZS

Kaj lahko slišite v oddaji Slovencem po svetu na 1. programu Radia Slovenija?

Dragica Novak Štokelj je popotnica do novih kultur, ljudi, znanja in ljubezni, živela je v Italiji, Španiji in zdaj v Bruslju, kjer med drugim občasno poučuje tudi slovenski jezik za evropske institucije.

8. februarja, prav na slovenski kulturni praznik, je bilo pri rojakih v Vojvodini še posebej slovesno. Prvo slovensko društvo v Srbiji – Društvo Slovencev Kredarica v Novem sadu je namreč praznovalo dve desetletji delovanja in hkrati tudi praznik slovenske kulture. Slavnostne akademije so se udeležili rojaki iz vseh slovenskih društev v Srbiji in tudi gostje iz Slovenije ter predstavniki Novega sada.

Praznik slovenske kulture so slovesno proslavili tudi Slovenci iz Švice in Liechtensteina. Osrednja prireditev je bila minuli konec tedna v švicarskem Rutiju, kjer deluje društvo Slovenija, ki je hkrati zaznamovalo tudi 40 let svojega delovanja. Na večerni prireditvi je minister Gorazd Žmavc predsedniku Slovenskega društva Soča Schaffhausen Janezu Bizjaku za dolgoletno prizadevno delo in vodenje društva ter za požrtvovalno skrb za ohranjanje slovenske kulturne dediščine in za tvorni prispevek k sodelovanju med Švico in Slovenijo podelil priznanje Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo