“Mladi, prevetrite slovensko manjšino”


Avtor: U.S. Datum: 2708 dni nazaj.


Seminar Trenirajmo arhitekte, ki ga je v Trstu v sodelovanju s krovno organizacijo mladih pripadnikov evropskih manjšin Mladina evropskih narodnih skupnosti (YEN), organiziralo društvo MOSP, je že v polnem teku. V Peterlinovi dvorani so sedeli mladi Frizijci z Nizozemske in Nemčije, Vlahi iz Srbije in Albanije, Nemci iz Rusije, Slovaške in Danske, Gradiščanski Hrvati iz Avstrije, Lužiški Srbi iz Nemčije, Kašubci s Poljske, Koroški Slovenci in Beneški Slovenci.

Enotedenskega seminarja, ki te dni dni poteka v Trstu, se udeležuje 35 mladih iz enajstih različnih evropskih manjšin. Naslov seminarja Trenirajmo arhitekte so mladi organizatorji izbrali kot simbol gradnje mostov med različnimi kulturami.

Ksenija Dobrila govori mladim v Peterlinovi dvorani.

Ksenija Dobrila govori mladim v Peterlinovi dvorani (foto Damj@n)

Na uradnem odprtju je zapela mladinska vokalna skupina Anakrousis, ki jo vodi Jari Jarc, priložnostno besedo pa je podala predsednica paritetnega odbora Ksenija Dobrila. Pohvalila je naslov seminarja, saj v manjšinski sredi pogrešamo uspešno liderstvo: potrebo po mladih izobraženih ljudeh, ki bi prevzeli odgovornost za odločanje, motivacijsko vodenje in učinkovito sporočanje. Mladim pripadnikom različnih evropskih manjšin je podala zgodovinski oris naše skupnosti ter težave, ki jih ugotavlja po dvoletnem predsedovanju paritetnemu odboru: ena od teh je gotovo zaščita slovenščine, ki zahteva prepričevanje in dogovarjanje na vseh nivojih – od navadnega uradnika do vladnega omizja: "Prevelikokrat namreč trčimo ob okorelo topoglavost birokracije ali ob sredotežne silnice, ki tolmačijo državljanstvo z nacionalno enovitostjo." Po drugi strani pa lahko opazimo tudi pozitivne premike, kakor je vse večja želja po poznavanju slovenskega jezika ter povečanje vpisov na slovenske šole. Dobrilova je zaključila s pozivom mladim: "Na potezi ste – s kompetentnim znanjem, mladostno energijo in osveščenostjo se lotite upravljanja manjšinskih dinamik in širšega prostora naše skupne domovine Evrope. Prevetrite to oblastniško gerontološko družbo z novo izvirnostjo, tehnološkim znanjem ter s svežino prodorne, zanosne misli."

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo