MOS z rekordno udeležbo dokazuje, da gospodarska kriza popušča


Avtor: U.S. Datum: 3238 dni nazaj.


V Celju so danes odprli 48. mednarodni sejem obrti in podjetnosti. V ospredju  so potrebe gospodarstva.

Na tej največji gospodarski prireditvi pri nas svoje izdelke, programe in storitve ponuja več kot 1.500 razstavljavcev iz 38 držav. Obeta se rekordno število skupinskih predstavitev tujih gospodarstev. Največjo pripravlja Kitajska, ki bo imela na sejmu svoj nacionalni paviljon. Hrvaška bo letos v organizaciji hrvaške obrtne zbornice obeležila 20. zaporedni nastop, Srbija pa desetega.

V okviru sejma tudi letos pripravljajo številna poslovna srečanja, aktualne okrogle mize in druge dogodke, zanimive za razstavljavce in obiskovalce.

Rekordna udeležba tujih razstavljavcev potrjuje, da gospodarska kriza vendarle popušča.  Številni obrtniki in podjetniki pa prav na celjskem sejmu iščejo pot iz krize.

Premier Miro Cerar je ob odprtju 48. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju spomnil na spodbudne gospodarske napovedi, zaradi katerih verjame v nadaljnje izboljšanje razmer na trgu dela. Predsednik obrtne zbornice Branko Meh je medtem opozoril na probleme obrtnikov in izrazil pričakovanje, da bo vlada upoštevala predloge za izboljšanje poslovnega okolja.

Cerar: Pozitivni trendi nas ne smejo uspavati

Nadaljnje izboljšanje razmer na trgu dela bi po Cerarjevih ocenah vodilo k povečanju zasebnih naložb ter domače zasebne porabe. Toda pozitivni trendi ne smejo uspavati ali nerazumno povečati naših apetitov, opozarja premier in dodaja, da moramo preudarni ter dosedanje dosežke potrpežljivo nadgrajevati. Po premierovem mnenju Slovenija lahko resnično okreva samo tako, da bo čim več mladih in drugih kategorij prebivalstva delovno aktivnih dobilo priložnost za zaposlitev.

Slovenija ima številne razvojne potenciale, poudarja premier, kot so kakovostna delovna sila, prilagodljiva tehnološka in industrijska baza, sposobnost delovanja na nestabilnem svetovnem trgu, dobro razvita infrastruktura, stabilna oskrba z energenti in zanesljive spletne povezave.

Meh: Vlada naj uresniči sto konkretnih rešitev

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je medtem opozoril, da se obrtniki že vrsto let soočajo s problemi, kot so visoka obremenitev stroškov dela, togo delovno pravno zakonodaja, nelojalna konkurenca in neustrezna panožna zakonodaja.

Meh od vlade pričakuje, da bo realizirala njihovih sto konkretnih rešitev za izboljšanje poslovnega okolja, če ne vseh, pa vsaj polovico. Po njegovi oceni je namreč skrajni čas, da se slovenski obrti in malemu podjetništvu zagotovi podporno in spodbudno poslovno okolje ter stabilne zakonske okvire za rast in razvoj.

"Mednarodni utrip, nove tehnologije in inovativni izdelki, novosti in ugodnosti, ki jih za obiskovalce pripravljajo razstavljavci, bodo skupaj s spremljajočim programom sooblikovali sejemsko dogajanje na letošnjem 48. MOS-u.

STA, Blanka Markovič Kocen

Foto: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo