Obletnico samostojnosti Slovenije proslavili tudi v Argentini


Avtor: slovenci Datum: 2712 dni nazaj.


Buenos Aires - V Buenos Airesu, kjer je bila na dan slovenske državnosti proslava Buenos Aires celebra Eslovenia (Buenos Aires praznuje Slovenijo), v nedeljo pa koncert Sounds of Slovenia, se je v ponedeljek sklenil Mesec Slovenije v Buenos Airesu. V sklopu največjega slovensko-argentinskega kulturnega projekta se je predstavilo več kot 100 slovenskih umetnikov.

argentina

Foto: Cristina Zajc (Facebook)

Na dan državnosti se je na Majski aveniji, ki povezuje predsedniško palačo in parlament, na tradicionalni prireditvi Buenos Aires praznuje Slovenijo zbrala večtisočglava množica. Praznovanje se je začelo dopoldan v buenosaireški katedrali z mašo za domovino, ki sta jo darovala slovenska škofa Andrej Stanovnik in Lojze Urbanč. Pozneje so se na Majski aveniji predstavile vse vodilne glasbene in plesne skupine slovenske skupnosti, na voljo so bile slovenske knjige, tipične slovenske jedi, predstavljena so bila slovenska društva v Argentini in slovenska turistična ponudba.

Na osrednjem delu prireditve sta slovensko himno odigrala Janez Dovč in Boštjan Gombač. Občinstvo so nagovorili slovenska veleposlanica v Buenos Airesu Jadranka Šturm Kocjan, predstavnica buenosaireške vlade za človekove pravice in kulturno raznolikost Barbara Mercedes in predsednik Zedinjene Slovenije Jure Komar. Spregovorili so zgodovini Slovenije in opozorili na pomen slovenske kulture ter vloge slovenskih skupnosti po svetu.

Obenem sta plesni skupini Maribor in Mladika v počastitev 200. obletniceArgentine predstavili tipične argentinske plese, gosta iz Slovenije - Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj pa sta zaplesala argentinski tango. V drugem delu prireditve sta tandem Sounds of Slovenia, Dovč in Gombač, predstavila slovensko ljudsko glasbo, združeni slovenski zbori iz Buenos Airesa pa so zapeli nekaj slovenskih pesmi.

Praznovanje dneva državnosti se je sklenilo na t.i. slovenski milongi, eni najbolj priljubljenih tango dvoran La Viruta de Solanas, kjer sta bila osrednja gosta ponovno plesalca Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj.

V nedeljo so Dovča in Gombača gostili v buenosaireškem kulturnem centru Usina del Arte, kjer sta občinstvo navdušila s samostojnim koncertom. Istočasno se je na trgu Plaza Vaticano sklenila razstava Čutim Slovenijo: Čutim 25, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Buenos Airesu.

V ponedeljek se je tandem Sounds of Slovenia odpravil v Mendozo, kjer je izvedel glasbeno delavnico, danes pa bosta glasbenika kot osrednja gosta nastopila še na enem koncertu na proslavi ob 25. obletnici slovenske državnosti. Vir: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo