Pater z Manhattna: Tu se ni treba bati, da boš srečal kakšnega Slovenca


Avtor: U.S. Datum: 2502 dni nazaj.


Ko pridejo Slovenci iz domovine, me sprašujejo, kako lahko zdržim tu, razlaga pater Krizolog Cimerman, ki vodi slovensko župnijo, ta na Manhattnu stoji na ulici, ki zaživi šele ponoči. Slovenci smo v domovini preveč obremenjeni z okolico in oziranjem na druge, meni pater, ki je vesel svobode, ki jo ponuja New York.

Pater Krizolog Cimerman

Pater Krizolog Cimerman. Vir fotografije:
Slovenska cerkev Sv. Cirila v New Yorku

Frančiškan pater Krizolog ali Padre, kot mu radi rečejo mlajši, že četrt stoletja vodi slovensko župnijo na Manhattnu, ki je že sto let duhovno, kulturno in tudi družabno središče Slovencev v New Yorku. Življenje v župniji se je v tem času precej spremenilo, faranov je iz leta v leto manj – starejši umirajo, mlajši se odseljujejo. A kolikor morejo, v danih razmerah na župniji, ki stoji sredi nočnih lokalov, ohranjajo slovensko tradicijo in kulturo.

Martin Cimerman, kot je njegovo posvetno ime, prihaja iz Stožic, je v teh letih za številne Slovence postal vez z domovino, priljubljen pa je tudi pri Slovencih v domovini in drugje po svetu, ki se radi oglasijo pri njem.

Pogovor z njim lahko preberete na spletni strani SiolNET.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo