Posebej slovesno praznovanje tudi v Haagu


Avtor: U.S. Datum: 2713 dni nazaj.


Slovenski veleposlanik Roman Kirn in njegova soproga sta v torek, 21. junija v nizozemskem Haagu diplomatske kolege, predstavnike tukaj številnih mednarodnih organizacij in nizozemskih oblasti ter rojake povabila na praznovanja 25. obletnice osamosvojitve Slovenije. Povabilu se je med drugim odzvala Silvia Fernández de Gurmendi, predsednica Mednarodnega sodišča - ICC (International criminal court). V imenu kraljevine Nizozemske se je sprejema udeležil Piet Hein Donner, podpredsednik Vladnega sveta, kar je po kralju najvišja funkcija v državi.

haag

Praznovanje Dneva državnosti je bilo letos se posebej slovesno zaradi okroglega jubileja. Zdravljico je zapela Manca Izmajilova, gostja iz Slovenije. S priložnostnim nastopom, pri katerem jo je spremljal soprog Benjamin, je navdušila občinstvo, ki je pozorno prisluhnilo zanje tujim besedam, Slovencem med poslušalci pa prineslo lepe spomine na daljno domovino.

Veleposlanik Kirn je navzoče spomnil na pomembne korake, ki jih je država naredila v preteklih letih. Skupaj si prizadevamo in skrbimo za njen razvoj, skupaj so tukajšnji rojaki z tujimi gosti nazdravili slavljenki. Steklenico odličnega vina iz Vinske kleti Goriška Brda, ki je podprla prireditev, so gostje ob slovesu našli v darilni vrečki, skupaj z zgoščenko pesmi nastopajoče umetnice. Priložene krasne brušure o Sloveniji pa so ponazorile, kam jih tako toplo vabi slovenski veleposlanik.

haaag

Med druženjem po kulturnem programu so spomine na dogodke pred 25. leti obudili tudi tukajšnji rojaki, ki so po osamosvojitvi, 7. julija 1991 ustanovili Komite za priznanje Slovenije. Komite se je kasneje prelevil v sedaj zelo aktivno Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem. Za zasluge pri mednarodnem priznanju Slovenije so pred petimi leti iz rok takratnega predsednika Turka prejeli državna odlikovanja, ki so jih s ponosom nosili prav ob tej priložnosti. Slovesnost so zbrani rojaki, ki se jim je pridružil tudi slovenski duhovnik za Benelux Zvone Štrubelj, ubrano sklenili z domačimi pesmimi. In si obljubili, da se na sam dan praznika – v soboto 25. junija – dobijo na tradicionalnem pikniku Združenja prijateljev Slovenije na Nizozemskem.

Vir: Metka Dijkstra-Murko


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo