Potepanje po Sloveniji


Avtor: slovenci Datum: 2718 dni nazaj.


Člani Društva porabske mladine smo se odločili, da bomo v tem letu obiskali Slovenijo, našo matico, ki je poleti praznovala 25. obletnico samostojnosti. Na pot smo se podali 8. septembra in smo se najprej odpravili proti mestu Laško, kjer smo si ogledali pivovarno Laško. Po ogledu in strokovni razlagi o delovanju, smo bili tudi na degustaciji piva, ki ga proizvajajo tukaj. Sledil je še ogled muzeja Laško, v katerem smo spoznali zgodovino pivovarne in term.

slika-3

V popoldanskem času smo prispeli v Bled, bolj natančneje do Podhoma, od koder smo se peš napotili proti Blejskemu Vintgarju. V lepem vremenu in od dobrem vzdušju smo uživali naravne lepote, ki jih ponuja soteska Vintgar.

Ko smo se malce utrudili, saj tja in nazaj smo sprehodili približno sedem kilometrov, smo se sedli na avtobus in odpravili proti Blejskemu jezeru. Tukaj smo občudovali jezero ob sončnem zahodu, hkrati pa poskusili najbolj znano sladico Bleda, blejsko kremšnito.

V petek zjutraj pa smo se napotili proti slovenski obali, Portorožu, kamor smo prispeli v popoldanskem času. Ker je bilo izredno lepo vreme, smo se takoj odločili za kopanje v morju in sončenje na plaži. Lepo vreme smo izkoristili tudi naslednji dan, saj smo se pred odhodom še enkrat podali na plažo.

V soboto večer smo pa našo ekskurzijo zaključili z literarnim pridihom, saj smo se udeležili slovesne podelitve literarne nagrade Vilenica, ki je potekala v jami Vilenica in ki jo je letos lahko prevzela Dubravka Ugrešić. Hkrati smo si lahko ogledali to čudovito jamo.

Udeleženci ekskurzije menimo, da smo si pridobili veliko novih izkušenj. Obenem pa smo spoznali kraje Slovenije ter smo intenzivno vadili slovenski jezik.

V imenu mladih bi se rada zahvalila Uradu vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki moralno in finančno pomaga mladim v Porabju.

Vir: Martina Zakocs


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo