Predstavitev knjige Zgubljeno otroštvo


Avtor: U.S. Datum: 2371 dni nazaj.


V Babnem Polju bodo v soboto, 10. februarja 2018, ob 15. uri, predstavili knjigo Slavka Malnarja "Zgubljeno otroštvo". Pisatelj prihaja iz bližnjega kraja na hrvaški strani meje (Ravníce, Čabransko). V spominsko-dokumentarni prozi združuje neposrednost otrokovih doživetij vojnega zla in trde povojne revščine s pogledi in modrostjo zrelega človeka.

Osrednja oseba je deček, ki ga, petletnega, skupaj s sorodniki internirajo na Rabu in pozneje preselijo v taborišče Gonars. Po vrnitvi na domače pogorišče še med vojno berači hrano po notranjskih vaseh, konča štiriletno osnovno šolo, na kateri spoznava spremembe ideoloških usmeritev, in, star 11 let, začne delati po širnih gozdovih Gorskega kotarja. Poleg »velikih« spoznanj: o vojni, kako človeka deformira, o sokrivdi malih ljudi, ki pomagajo uresničevati »nore« ideje voditeljev, o kameleonih, ki se vedno znajo postaviti na pravo, koristno stran, o relativnosti statusa junaka in zločinca, odvisni od družbenega okvira, o tem, da ni toliko pomembna uniforma, ki jo kdo nosi, ampak, kakšen človek jo nosi, pa o tem, da so se poleg partizanov tudi ustaši borili za domovino (belogardisti pa so »izdajalci«) –vsebuje pripoved tudi svet otroških radosti, prijetnih in grenkih šolskih dogodivščin, doživetja narave in srečanj z raznimi gozdnimi živalmi, vredna dobre mladinske povesti, etnografsko zanimive običaje in verovanja ter podatke o prehajanju pokrajinske v narodno zavest. V knjigi je opisovana tudi Notranjska – od Rakeka do Babnega Polja – ter njeni prebivalci, ki se jih avtor spominja z veliko hvaležnostjo.  Zgubljeno, pravzaprav odvzeto, ukradeno otroštvo je kompozicijsko uravnotežena pričevanjska proza s humorističnimi anekdotami in drobci epskih, romanesknih vrednosti.

Predstavitev, ki bo v večnamenskem objektu v Babnem Polju (200 m desno od Rihtarjeve domačije), prirejata Zavod Rihtarjeva domačija in Zavod Leo Grosuplje. Sodelovali bodo:

  • Slavko Malnar, avtor
  • Jakob Müller, prevajalec in urednik
  • Damjana Praprotnik, citrarka

Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo