Primorci po svetu: Bor Zuljan


Avtor: U.S. Datum: 2505 dni nazaj.


Bor Zuljan je doma iz Bilj v spodnji Vipavski dolini. V Ženevi je končal magistrski študij kitare in lutnje, srednjeveške glasbe ter glasbene pedagogike.Zdaj poučuje v Ženevi, stanuje v Franciji in koncertira po vsem svetu.

Boru je bila glasba očitno položena v zibelko. Oče mu je za četrti rojstni dan naredil električno kitaro, pri sedmih je začel obiskovati glasbeno šolo, pri petnajstih pa se je vsak dan po gimnaziji odpravil še na srednjo glasbeno šolo v Ljubljano. Pri dvajsetih se je odločil slediti svojim sanjam in glasbeno znanje dopolniti v ZDA pri priznanem kitaristu in skladatelju srbskega rodu Dušanu Bogdanoviću.

Bogdanović pa ni odšel v ZDA, temveč v Ženevo. In Bor mu je sledil. Na tamkajšnjem glasbenem konservatoriju je končal magisterij iz kitare, lutnje in srednjeveške glasbe ter glasbene pedagogike. Šolanje ni bilo zelo drago, je pa zelo drago življenje v Švici, pove Zuljan: "Študent potrebuje vsaj tisoč evrov na mesec za zadovoljevanje osnovnih življenjskih potreb. Najdražje je bivanje."

Bor Zuljan

Bor Zuljan. Foto: Nika Zuljan

Zaradi manjših stroškov živi v bližnjem francoskem mestu Ville-la-Grand, ki je od Ženeve oddaljen približno 10 kilometrov. V službo na Conservatoire de musique de Genève, kjer uči kitaro in na Conservatoire Populaire de Musique de Genève, kjer uči lutnjo kolesari.

Povprečna plača v Švici je pet tisoč evrov. Hišo ali stanovanje v Ženevi pa lahko najameš tudi za 30 tisoč evrov: "Veliko ljudi zasluži več kot pet tisoč evrov. Če so že najemnine 30 tisoč evrov, potem si predstavljate, koliko zaslužijo nekateri. Vendar se mi zdi, da ti ljudje živijo v nekem vzporednem svetu. Gmotne dobrine sicer stanejo enako kot drugje. Vendar, če Švicar zasluži povprečno pet tisoč evrov, mu vseeno ostane tisoč evrov na mesec. S tem si lahko privošči, kar pač želi, tukaj v Sloveniji pa je ta znesek približno 100 evrov."

Bor Zuljan ne razmišlja o vrnitvi na Primorsko, saj ima zdaj v glasbeni karieri več možnosti v Švici oziroma Franciji.

Pogovor z njim lahko poslušate na spletni strani Radia Koper.

Nataša Uršič


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo