Slovenci dobri tudi v bridgeu: Maruša Baša bronasta na evropskem prvenstvu


Avtor: U.S. Datum: 3196 dni nazaj.


260

Maruša Baša je na odprtem evropskem prvenstvu v bridgeu osvojila bronasto kolajno v kategoriji ženskih ekip in s tem dosegla enega največjih uspehov slovenskega bridgea, so sporočili iz Bridge zveze Slovenije.

Evropsko prvenstvo poteka v Tromsoeju na Norveškem od 27. junija do 11. julija in velja za največji letni evropski dogodek v tej miselni igri s kartami.

Maruša Baša je bronasto kolajno osvojila v tekmovanju ženskih ekip skupaj z Angležinjo Catherine Seale in zimbabvejskim parom Gail Cameron in Vanessa Vos.

Kot je zapisano na spletni strani slovenske zveze, se je bridž v Sloveniji pojavil v obdobju pred drugo svetovno vojno, predvsem v Ljubljani in Mariboru. Po koncu II. svetovne vojne je jugoslovanska oblast bridž označila kot buržoazno igro in zato prepovedala organizirano klubsko življenje. Bridž so igrali po domovih in različnih lokalih, med drugim v mariborskem hotelu Slavija in v ljubljanski kavarni Evropa.

Prvi klub za igranje te igre s kartami v takratni Jugoslaviji je bil leta 1958 ustanovljen v Mariboru. Po nekaj letih so delovanje kluba prepovedali in klub je deloval v ilegali do leta 1966, ko je dobil dovoljenje, da se ponovno registrira.

Sledila je ustanovitev klubov v Ljubljani, na Bledu, v Ilirski Bistrici, Postojni
in Kočevju. Kasneje so nastali še klubi v Piranu, Slovenj Gradcu in Velenju. Leta 1993 je bil v Ljubljani ustanovljen BK Tivoli. Leta 2003 je bil ustanovljen BK Celje in sekcija za bridž pri ŠKD Tramontana, leta 2011 v Ljubljani Š.d. Green's 31 in leta 2012 v Logarski dolini BK Plesnik.

Leta 1972 je bila v Bohinju ustanovljena Bridge Zveze Slovenije. Leto kasneje se je BZS včlanila v Zvezo telesnokulturnih organizacij Slovenije. Zveza telesnokulturnih organizacij Slovenije se je leta 1990 preimenovala v Športno zvezo Slovenije. Športna zveza Slovenije se je leta 1994 združila z Olimpijskim komitejem Slovenije v Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez.

Leta 1992 je postala polnopravna članica Evropske bridž lige (EBL) in Svetovne bridž zveze (WBF). Slovenska reprezentanca se je udeležila več evropskih in svetovnih prvenstev ter olimpiad.

Trenutno organizirajo letno deset različnih državnih prvenstev v raznih kategorijah in dva večja turistična turnirja v parskem bridžu v Postojni in Celju.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo