Slovenec iz Srbije na Kitajskem predstavlja ljubljansko fakulteto


Avtor: U.S. Datum: 2082 dni nazaj.


Član Društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada Milan Ajduković študira likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Ta je v mesecu maju pripravila predstavitveno razstavo na Univerzi v Nantongu na Kitajskem, s katero zadnji dve leti tesno sodeluje. Za predstavitev je med drugimi izbrala tudi sliko Milana Ajdukovića, študenta tretjega letnika.

Za naš portal je zapisal nekaj več o sebi: “Prihajam iz Društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada iz Srbije, kjer je moja družina že od nekdaj zelo aktivna. Oba s sestro Vladimiro sva v okviru društva obiskovala dopolnilni pouk slovenskega jezika, ki ga podpira Ministrstvo za izobraževanje in Zavod Republike Slovenije za šolstvo. Sestra dokončuje podiplomski študij na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. V Sloveniji prejemam štipendijo štipendijskega sklada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Po materi sem Slovenec in imam dedka in tete ter sestrične in bratrance v Prekmurju.

Kot študent, ki prihajam iz slovenske skupnosti iz Srbije, sem si izbral študij v Sloveniji, ker sem od rojstva navezan na Slovenijo in sem si želel poglobiti znanje slovenskega jezika in utrditi svoje korenine.

Za študij likovne pedagogike sem se odločil, ker od zgodnjega otroštva rad ustvarjam. Zelo sem motiviran, saj je študij zelo zanimiv in kreativen. Profesorji so odlični in nas učijo raznih tehnik likovne umetnosti in način, kako vse to posredovati učencem. Poleg tega nas vzpodbujajo k iskanju lastnega umetniškega izraza.

Na fakulteti sem spoznal punco, Moniko Pešić Jevnikar iz Šenčurja, s katero si medsebojno pomagava pri študiju. Najini sliki potujeta na likovno razstavo na Kitajsko skupaj z ostalimi slikami študentov likovne pedagogike Pedagoške fakultete v Ljubljani. Zahvaljujem se mentorjem za zaupanje, sošolkam in sošolcem čestitam za uspeh in jim želim veliko sreče in zadovoljstva pri ustvarjanju in izražanju.

Zahvaljujem se tudi slovenskim inštitucijam, ki vzpodbujajo nadaljevanje šolanja slovenskih potomcev v Sloveniji in priporočam vsem mladim iz Srbije, ki si želijo poglobiti svoje vezi z domovino svojih staršev, da me sledijo. V prihodnosti si s punco želiva odpotovati k Slovencem po svetu, še najbolj pa naju mika odhod k Slovencem v Argentino in tam posredovati svoje znanje slovenskim izseljencem in njihovim potomcem."

Besedilo in foto: Monika Pešič Jevnikar in Milan Ajduković


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo