Slovenija brez meja, 14. februar 2019


Avtor: U.S. Datum: 1984 dni nazaj.


Katarina Pajnič, ki se je pred leti preselila na avstrijsko Koroško, si želi tamkajšnje prelepe slovenske kraje predstaviti rojakom v matici in po svetu.

Katarina Pajnič je več kot desetletje del slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Foto: Edita Žugelj

Z mmag. Katarino Pajnič, ki se je iz Ribnice preselila na avstrijsko Koroško in je zelo dejavna v tamkajšnji slovenski narodni skupnosti, sem se pogovarjala o njenem projektu Slo.Kor.tur, ki mu je posvetila več mesecev prostovoljnega dela in lastnih sredstev. Verjame namreč, da je južna avstrijska Koroška za rojake iz Slovenije in sveta zanimiva dežela, v kateri se vam ni treba mučiti s tujim jezikom. Deželo vam lahko predstavijo slovensko govoreči vodiči, ki poznajo številne podrobnosti iz njene zgodovine in sedanjosti. Ko ste potrebni krepčila, pa se ustavite v slovenski gostilni, kjer vam postrežejo s tradicionalnimi koroškimi jedmi.

Projekt o turističnih priložnostih avstrijske Koroške v slovenskem jeziku za zdaj obsega 10 različnih programov: od klasične Koroške, poti ob koroških jezerih, arheološke poti, kulturne ekskurzije, do razvedrilnih in atraktivnih izletov, romantične avstrijske Koroške,
rokodelske ekskurzije, kulinarično-vinarskega obiska, pohodništva ter kolesarjenja.

Ko bo zaživel, bo povezovalni projekt Katarine Pajnič Slovencem na obeh straneh meje prinesel veliko dobrega: lepa doživetja, nova znanstva in konkretno podporo obstoju slovenstva na avstrijskem Koroškem.

Več o njem izveste v posnetku oddaje na strani Radio Veseljak.

Edita Žugelj


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo