Slovenija brez meja, 18. april 2019


Avtor: U.S. Datum: 1854 dni nazaj.


Gostje oddaje so učitelji dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture v tujini Nikollë Berishaj, Vinko Kralj, Velimir Brunski in Rajko Tekalec.

Nikollë Berishaj je učitelj dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture v Črni gori. Živi v bližini prestolnice Podgorica, v mestecu Tuzi, v katerem prevladujejo pripadniki albanske narodne manjšine. Nikollë odlično govori slovensko, od leta 1977 do ’89 je namreč študiral in delal v Ljubljani, kjer se je rodila njegova ljubezen do slovenskega jezika in kulture, še posebej pa literature. Tako je v 80. letih začel slovensko književnost prevajati v albanščino, v slovenski jezik pa je prevedel številna dela albanskih pesnikov in pisateljev. Berishaj je tudi avtor slovensko-albanskega in albansko-slovenskega slovarja. Za svoje delo pri mednarodnem književnem povezovanju oz. uveljavljanju slovenske literature in jezika v tujini je leta 2013 kot prvi nagrajenec z območja Balkana prejel Pretnarjevo nagrado, osrednjo slovensko zahvalo s častnim naslovom »ambasador slovenske književnosti in jezika.«

Vinko Kralj velja za veterana med učitelji dopolnilnega pouka slovenskega jezika v tujini. V Nemčiji je več kot deset let in pravi, da zadnjih let sploh ne šteje več. Tam je eden od šestih slovenskih učiteljev, poučuje pa v Stuttgartu z okolico, kar pomeni do 150 km okrog mesta, med drugim gre vsak teden tudi v Strasbourg.

Med učitelji v Nemčiji je od leta 2005 tudi Belokranjec Velimir Brunski. Z družino živi v Ulmu, učence vseh starosti, od najmlajših do starejših, pa ima v različnih mestih.

Učitelj razrednega pouka Rajko Tekalec je od septembra lani učitelj dopolnilnega pouka slovenščine v Švici, kar pomeni, da se vsak dan odpelje v drugo mesto, živi pa v okolici Zuericha. Kot mi je povedal, se je na razpis prijavil v želji, da bi lahko med poučevanjem otrok slovenskih korenin na tujem izrazil vso širino in potenciale svojega poklica, ki so doma pogosto preveč omejeni s predpisi in normativi.

Posnetek je objavljen na strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo