Slovenija brez meja, 4. april 2019


Avtor: U.S. Datum: 1845 dni nazaj.


Na radiu Veseljak so predstavili projekt povezovanja srednješolcev v Trbovljah in Kaknju, kjer so se Slovenci naseljevali že v obdobju Avstro-Ogrske. Na pobudo Slovenskega združenja meščanov Jožef Špringer Kakanj ter v organizaciji Združenja Slovenska izseljenska matica sta se Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje ter Gimnazija Muhsin Rizvić iz Kaknja v Bosni in Hercegovini povezali v projektu Medkulturni dialog mladine. Tako so minuli konec tedna v Trbovljah prvič sprejeli dijake iz Kaknja, med njimi tudi mlade slovenskih korenin. Projekt izmenjave je zaživel s podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Dijaki slovenskih korenin iz Kaknja na prvi izmenjavi v Trbovljah. Foto: Edita Žugelj

Trbovelj in Kaknja ne povezujejo samo rudarska dediščina, podobna industrija in ekološke teme, ampak predvsem ljudje – Bosanci v Trbovljah in Slovenci v Kaknju. Slovenci so se kot rudarski inženirji, tehniki, rudarji in obrtniki v Kaknju naselili že v obdobju Avstro-Ogrske. V mestu so bile med prvimi družine Jenko, Batič, Majer, Zakušek, Rejc, Mohorič, Špringer; njihovi potomci, danes že sedma generacija, še vedno živijo tam.

Slovenski jezik in kulturo gojijo in ohranjajo v Slovenskem združenju meščanov, ki se imenuje po prvem in dolgoletnem predsedniku, pokojnem Jožefu Špringerju, doma iz Trbovelj. Danes je predsednica društva njegova hči Davorka Drijenčić Špringer, pobudnica ideje o izmenjavi kakanjskih in trboveljskih srednješolcev.

Posnetek lahko poslušate na strani Radio Veseljak


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo