Slovenija vključena v nastajanje evropske poti impresionistov


Avtor: U.S. Datum: 3279 dni nazaj.


Ljubljana, 26. julija - Pod okriljem Sveta Evrope oziroma neprofitnega Inštituta evropskih kulturnih poti s sedežem v Luksemburgu nastaja evropska pot impresionistov. Pot bo povezala kulturno dediščino in turizem pokrajin in mest, ki so navdihnili krajinarje 19. in 20. stoletja. Pri projektu sodelujejo Francija, Nizozemska, Španija, Italija in Slovenija.

Obnovljena narodna galerija, Cankarjeva ul.

Obnovljena narodna galerija, Cankarjeva ul.

Slovenski partner projekta je Narodna galerija. Njena vloga je zasnovati traso po slovenskem ozemlju in smiselno priključitev k sosedskim trasam. Poskrbeti mora tudi za tiste lokacije v tujini, na katerih so delovali slovenski umetniki.

"Hkrati sodelujemo pri organizaciji celotne mreže s članico, ki je bila na generalni skupščini izvoljena v upravni svet projekta. To je Tanja Orel Šturm, ki ima na tem področju številne izkušnje," je za STA povedala direktorica galerije Barbara Jaki.

Osrednja slovenska ustanova za umetnost starejših obdobij je v projekt predlagala slikarje Ivano Kobilco, Jurija Šubica, Riharda Jakopiča, Matijo Jamo, Mateja Sternena in Ivana Groharja, strokovni odbor mreže jih je v celoti potrdil. Pot v Sloveniji bo tako povezala kraje, ki se nanašajo delno na upodobljene krajinske motive najbolj znanih slik teh umetnikov ali na pomembne postojanke v njihovem življenju.

Kot je pojasnila Jakijeva, bo pot povezala tudi druge slovenske institucije, ki bdijo nad zapuščino impresionistov. Eden od namenov projekta je tudi spodbujati obisk zbirk.

Slovenski del poti bo opisan enako kot v drugih državah. Poleg zemljevida, prilagojenega za kolesarje, avtomobiliste ali pešce, ter spletnih aplikacij načrtujejo tudi oznake posamičnih stavb oziroma vedut. Ali bo po poti nekoč organizirano tudi vodstvo, pa je, kot ocenjuje direktorica, stvar nadaljnjega razvoja. Organizirani ogledi bodo po njenih besedah mogoči, če bo za to dovolj zanimanja.

Cilj evropske poti impresionistov je ohraniti njihovo dediščino ter povečati prepoznavnost teh krajev v turizmu. "Tendenca zadnjih let je čim širše osmišljanje vloge muzejev v družbi. Spodbujanje interakcij med različnimi področji družbenega življenja tako muzeje postavlja v vlogo aktivnih sooblikovalcev posameznikovega prostega časa. Povezava med muzeji in turizmom hkrati zagotavlja obojestransko korist s finančnim učinkom," je še povedala Jakijeva.

Projekt je zdaj v sklepni fazi, sredi septembra bodo pristojnim v Svetu Evrope predali dosje za certificiranje, zeleno luč naj bi dobili marca oziroma aprila. Potem bo potrebno pridobiti čim več partnerjev, ki bi pri projektu tudi finančno sodelovali.

Kulturne poti Sveta Evrope so namenjene zaščiti, ovrednotenju in promoviranju evropske kulturne dediščine in evropske kulturne raznolikosti, pripomogle naj bi tudi k medkulturnemu dialogu. Na spletni strani inštituta je trenutno vpisanih 29 takšnih poti, med njimi so Jantarjeva pot, Don Kihotova pot, Mozartova pot, Vikinška pot in pot evropske judovske dediščine. Kot prva je ta naziv leta 1987 dobila Jakobova pot v špansko romarsko središče Santiago de Compostela.

STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo