Slovenka, ki iz Amerike uspešno študira na slovenski fakulteti


Avtor: U.S. Datum: 1736 dni nazaj.


Anjuška Kogal je 31 letna mlada mamica, ki se je pred dvema letoma z družino preselila v Ameriko. Danes je uspešna študentka programa Marketing, družbeni mediji in odnosi z javnostmi, ki ga na DOBA Fakulteti iz Maribora izvajajo 100 % online.  

Anjuška, zakaj ste se odločili za online študij?

Kljub temu, da ob dveh malih otrocih ves čas delam, sem seboj nosila občutek, da mi v žepu manjka diploma in da zmorem več. In sem se prijavila in pričela študirati. Danes, ko gledam nazaj, vidim da je prvi korak bil najtežji. Vse ostalo je s pomočjo neverjetne ekipe in podpore, ki jo nudi DOBA Fakulteta, šlo kot po maslu.

Kaj vam je med študijem najbolj všeč?

Najbolj cenim študiranje v lastnem tempu. Tako sem lahko v enem dnevu mama, ki je s svojimi otroci doma, poslovna ženska in v pozno popoldanskih, nemalokrat večernih urah, študentka. In temu se ne bi več odrekla. Predavanja lahko poslušam kadarkoli in predvsem kjerkoli, predmete opravljam sproti in se ob morebitnih vprašanjih vedno lahko obrnemo na profesorje. Kljub temu, da študiram na daljavo in sem od sedeža fakultete oddaljena 10.000 kilometrov, je občutek kot da sem tam.

Kaj vam pomeni študij v slovenskem jeziku?

Pred vpisom na DOBA Fakulteto sem tehtala med različnimi online fakultetami v ZDA. Te sicer ponujajo raznovrstne programe, ki so zanimivi, a so se mi po podrobni analizi zdeli preveč »hobi«, premalo naravnani v prakso in bistveno dražji. Doba me je prav gotovo prepričala s celostno podobo in kvaliteto študija, ki ga ponuja. Študij in opravljanje izpitov v maternem jeziku pa so pika na i.

Kakšni so izzivi, s katerimi se srečujete zaradi oddaljenosti?

Največkrat se kot največji izziv pokaže prav organiziranje lastnega časa. Oddaljenost od raznih »babi servisov« in dejstvo, da so vrtci v ZDA obupno dragi, pomeni da moram biti dosledna in presneto kreativna. Odločila sem se za sprotno opravljanje predmetov. Tu in tam me priganja čas in je časovna razlika devetih ur minus. Nikoli pa nisem imela občutka, da oddaljenost vpliva na kvaliteto študija ali da sem zaradi tega, kako prikrajšana.

Kako ocenjujete celostno podporo, ki jo nudimo med študijem?

Na študij sem se v celoti vpisovala preko spleta. Tako dejansko še nikoli nisem fizično prestopila praga Dobinih predavalnic. A kljub temu, mi je osebje fakultete stalo ob strani od prvega informativnega povpraševanja, ob dejanskem vpisu, med samim študijem. Vodje programov so izredno odzivni, v nalogah konkretnih in v veliko pomoč. Predmeti so kot sem že dejala izredno praktično naravnani in podkrepljeni z znanjem, ki so ga profesorji in mentorji pridobili na njihovih delovnih področjih. Tukaj bi omenila še referat in tehnično podporo, ki zmeraj odgovorijo na vsako vprašanje, pa naj bo še tako majhno.

Zakaj in komu bi študij na Dobi priporočili tudi vašim prijateljem in znancem?

Študij na Dobi bi priporočila vsem, ki so pripravljeni v življenju narediti korak naprej in poseči po svojih sanjah. Zame je bil najtežji korak zbrati pogum in začeti. A saj boste videli, da je res prvi korak najbolj strašljiv, vse ostalo bo s pomočjo Dobine ekipe, mala malica.

DOBA Fakulteta za uporabne poslovne in družbene študije Maribor je šola inovativnih pristopov in vodilni ponudnik spletnega izobraževanja v Jugovzhodni Evropi. Izvajajo štiri mednarodno primerljive akreditirane dodiplomske programe in štiri magistrske programe. Odlikuje jih odličnost, ki temelji na novih vsebinskih elementih, praktični naravnanosti in razvoju mehkih kompetenc. Če tudi vas zanima študij v slovenskem jeziku, obiščite spletno stran DOBA Fakultete.  

 


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo