Spominska soba Huga Wolfa na Dunaju


Avtor: U.S. Datum: 2570 dni nazaj.


Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc, je 6. aprila 2017 na Dunaju slavnostno odprl razstavo in spominsko sobo skladatelja Huga Wolfa ob 750. obletnici Mestne občine Slovenj Gradec. Kar povezuje Dunaj in Slovenj Gradec, je življenje in delo Huga Wolfa, dunajskega skladatelja slovenskega rodu. Njemu v čast je bila v Korotanu oblikovana posebna soba, v kateri se lahko tudi prenoči in postavljena razstava ob imenitni obletnici njegovega rojstnega kraja. To je prva v nizu individualno oblikovanih sob v Korotanu, ki bodo odražale slovensko-dunajsko zgodovino.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je odprl razstavo in sobo Huga Wolfa v slovenski hiši Korotan na Dunaju

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je odprl razstavo in sobo Huga Wolfa v slovenski hiši Korotan na Dunaju

V nagovoru je minister Gorazd Žmavc izpostavil pomen slovenskega kulturnega centra Korotan na Dunaju za Slovenijo in razvoj ter promocijo slovenstva, slovenske kulture in jezika v skupnem regijskem kulturno gospodarskem prostoru. Nadalje je izpostavil tudi pomen dela na študentskih bivalnih enotah v Korotanu in medresorskega usklajevanja ter sodelovanja med sektorji znotraj Slovenije, predvsem pa Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstva za Kulturo, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Dodal je, da je projekt tematskega opremljanja sob način, da se Slovenija povezuje z Dunajem in Avstrijo skozi zgodovinske osebnosti, ki so živele, delovale in ustvarjale na prostorih obeh držav. Sobi Huga Wolfa bo tako sledil še niz drugih tematskih zgodb z zbranimi in pomembnimi imeni skupnega čezmejnega prostora.

Državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, dr. Tomaž Boh, je navzoče pozdravil v imenu ministrice dr. Maje Makovec Brenčič in dejal, da se prek takšnih projektov Slovenija povezuje z Dunajem, ki je ena izmed ključnih izobraževalnih prestolnic.

V imenu Mestne občine Slovenj Gradec je navzoče pozdravil župan, Andrej Čas, predsednik Društva Hugo Wolf Slovenj Gradec, Marko Košan, pa je predstavil življenje in delo Huga Wolfa ter spregovoril o razstavi.

Pred uradnim začetkom kulturnega programa se je minister Gorazd Žmavc sestal s predstavniki Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju (KSŠŠD) in slovenskimi študenti, ki bivajo v Korotanu. V pogovoru s študenti je poudaril kako pomembno je graditi na lastni identiteti in kulturi ter jim poslal sporočilo, da si na Uradu želimo slišati glas manjšine, zlasti pa mladih, da skupaj iščemo načine sodelovanja, saj so manjšine ambasador slovenske identitete.

Za glasbeni del programa so poskrbeli mladi glasbenici Maja Kastratovik na klavirju in sopranistka Tanja Klančnik, ki sta izvedli tri Wolfova speva ter Oktet Lesna, ki je nastopil s slovenskimi narodnimi pesmi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo